„Магията на българската роза“ взе голямата награда на международен кинофестивал (видео)

ОFFNews 26 април 2018 в 12:49 5938 0

Филмът „Магията на българската роза“ на режисьора архитект Пламен Мирянов спечели голямата награда на кинофестивала „На източния бряг на Европа“, съобщиха организаторите на проявата.

Фестът фокусира вниманието си върху туристически дестинации, природни забележителности, народни обичаи, ловен, религиозен и селски туризъм в Източната част на Европа. От години артистичната изява се провежда във Велико Търново и се превръща във все по-голяма атракция.

Авторитетно жури, водено от легендарния български телевизионен пътешественик и водещ дълги години на култовото предаване „Атлас“ по БНТ Симеон Идакиев, определи голямата награда да отиде при един млад и талантлив български творец – Пламен Мирянов.

Общо 39 филма от 19 държави се бореха за вниманието на журито, в което присъстваха и професор Лина Анастасова, преподавател по маркенинг в туризма, професор доктор Емилия Стоева, доцент Марин Дамянов от НАТФИЗ, Бощо Савкович и Владо Сръбиновски от Сърбия, Илана Даначале от Италия и професор Бюлент Кючукердоган от Турция.

Журито беше грабнато от магическата визия на режисьора Мирянов и неговия постоянен съавтор - оператора Марин Маринов. В една рамка от 10 минути двамата разказват с трепет история на розата и розобера, на приготовленията за него, за изконните български традиции свързани с красивото цвете.

Във филма участва актуалната носителка на титлата „Царица на Розата“ Цветелина Илиева, момичета и момчета от казанлъшките фолклорни ансамбли „Зора“ и „Жар 2002“.

Много докосваща, почти космическа музика за филма са написали Сибина Раденкова, Живко Василев, „Авигея“ и Стунджи. Сибина, която също е от „Авигея“ влиза и в ролята на разказвача на легендата за българската роза.

Архитект Мирянов е част и от екипа на голямата строителна компания „Артекс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !