Лондонският панаир на книгата се откри днес, за първи път България има щанд

OFFNews 12 март 2024 в 17:30 2152 0

Лондонския панаир на книгата

Снимка БТА

Лондонския панаир на книгата

Лондонският панаир на книгата се откри днес и ще продължи до 14 март.

„Днес се открива първият български щанд на Лондонския панаир на книгата от 14:30 ч., ще бъдем там с Анджела и Роузи Голдсмит. Български писатели и издатели ще присъстват“, написа писателят Георги Господинов на фейсбук страницата си.

Българският щанд е с номер 2C20 и се помещава на втория етаж в зала „Олимпия“ в лондонския квартал Кенсингтън. Той разполага с 20 кв. м, където представителите на българската литература да организират своите бизнес срещи и да създават бизнес контакти.

„Най-после ще има българско участие и дом на българската литература на втория най-важен професионален панаир на книгата в света“, написа на профила си в социалната мрежа по-рано Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към Националния дворец на културата. Той обяви, че българската литература ще бъде „подобаващо“ представена в Лондон от носителите на международната награда „Букър“ Георги Господинов и Анджела Родел, от други писатели и от каталозите на английски език, които в Националния център за книгата се изготвят ежегодно, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Вечерта Анджела Родел ще представи превода на английски на книгата „Случаят Джем“ от Вера Мутафчиева в Българския културен институт.

Утре най-старата лондонска книжарница „Хачардс“ (Hatchards) на площад „Пикадили“ ще е домакин на литературно събитие с участието на Георги Господинов. Там българският писател ще представи своите произведения „Физика на тъгата“ и „Контрабандист на истории“.

Лондонският панаир на книгата (London Book Fair, LBF) е голям търговски панаир за книгоиздателства, който се провежда ежегодно от 1971 г. , обикновено през април в Лондон. LBF е глобален пазар за преговори за права, продажба и разпространение на съдържание в печатни, аудио, телевизионни, филмови и цифрови канали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!