Синята кръв си казва думата: любимата музика на крал Чарлз III

Младият принц е свирил на пиано, чело и тромпет

OFFNews 07 май 2023 в 10:24 6720 1

Младият Чарлз

Снимка Wikipedia

Младият Чарлз

Вчера в пищна почти седемчасова церемония Англия короняса крал Чарлз III и кралица Камила. В живото предаване по BBC не се спомена, че първа цигулка в това изключително историческо събитие беше българинът Васко Василев, но в студиото имаше безкраен поток от почетни гости, повечето познати и приятели на краля и кралицата, които опитваха в спешен порядък да им изградят публичен образ, лик, физиономия. „Почитател на изкуствата“ беше едно от определенията, които се повтаряха най-често. Оказа се, че като млад престолонаследникът е бил запален виолончелист и е пренесъл любовта си към музиката в кралските си задължения.

От детството му, когато свири на виолончело в училище, до днес, когато е кралски покровител на изкуството – ето някои от музикалните произведения, които са повлияли на живота на новия крал.

Негово Величество крал Чарлз III е запален поддръжник на изкуствата и по-специално на класическата музика през целия си живот. Като принц на Уелс той е бил патрон или президент на над 24 организации, свързани с класическата музика, като се започне от оркестри и оперни театри и се стигне до музикални училища и балетни трупи.

Но коя музика в частност крал Чарлз харесва най-много? Тъй като е израснал, свирейки на пиано, виолончело и тромпет, е ясно, че държавният глава отрано е обичал класическата музика, но как са се променили вкусовете му през годините?

Разглеждаме списъка с най-обичаните произведения на музикалния монарх преди коронацията му в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г., за която той лично е поръчал 12 нови произведения, някои от които – от съвременни композитори.

„Беше кошмар да съкратя този много дълъг списък“, казва Негово Кралско Височество пред Алън Тичмарш от Classic FM по време на предаването, като посочва дългогодишната си любов към жанра.

„Аз просто съм един от онези хора, които не могат да живеят без [класическа музика], продължава той. „Искам да кажа, че обичам да я слушам и обичам да ходя на концерти на живо.“

В рамките на две предавания Негово Височество представи смес от съвременни композитори и класически майстори, включително „Птиците“ от „Маршът на птиците“ на Пари (за когото се твърди, че е любимият композитор на монарха),

две симфонични творби на Вагнер; прелюдията от „Тристан и Изолда“

и „Идилия на Зигфрид“,

както и Kонцерт за пиано на британския композитор Найджъл Хес, който пише музика за коронацията.

Чарлз признава, че макар концертите, които посещава, да са повлияли на музикалните му вкусове, всъщност след представлението понякога получава най-добрите препоръки за това какво да слуша по-нататък, като разговаря с музикантите.

„През всичките тези години имах невероятния късмет да се срещна с толкова много от най-добрите музиканти на тази страна и да ги чуя да свирят на живо“, каза тогавашният принц пред радиослушателите си през 2020 г.

„Едно от големите предимства на тези контакти, че музикантите често дават най-добрите препоръки. Например преди няколко години ми подариха този диск с музика на Джулиъс Бенедикт, за когото, признавам си, никога преди не бях чувал“.

Кралят съобщава, че е останал особено запленен от втория клавирен концерт на Бенедикт.

Принц Чарлз е танцувал даже и брейк!

Какви музикални произведения е изпълнявал крал Чарлз III, когато е бил по-млад? Крал Чарлз III е учил пиано, тромпет и виолончело в различни моменти от детството си. Въпреки че се отказва от свиренето, след като достига зряла възраст, казвайки на Тичмарш, че „на кораба няма място за виолончело“ в Кралския флот, няма съмнение, че ранното му запознанство с класическата музика е предизвикало любов за цял живот към тази форма на изкуство.

Между 13 и 18 години бъдещият крал посещава Гордънстаун – частно училище с музикален профил в Шотландия.

Крал Чарлз III изпробва виолончело и дирижиране по време на пътуването си в Австралия през 1988 г. Там принц Чарлз свири на чело, а принцеса Даяна на пиано.

„Тъй като хорът и оркестърът в училището са били на доброволни начала – обяснява професор Купър, – всеки, който изучава оркестров инструмент, може да се присъедини и към хора. „Не са много момчетата, но това не е било необичайно. Няколко момчета можеха да свирят на повече от един инструмент – едно от тях можеше да свири на поне половин дузина!“

Когато младият принц пристига в Гордънстоун през април 1962 г., в рамките на няколко месеца той изнася първия си концерт в училищния хор на 14 юли, пеейки не друго, а „Zadok, the Priest“ на Хендел. Големият хор е от „Коронационни химни“, които Хендел композира за коронацията на крал Джордж II през 1727 г. Оттогава насам той се изпълнява в Хенделовата редакция на всяка британска коронация.

Макар и може би най-известен като виолончелист, през първите няколко години от обучението си в училището крал Чарлз свири на тромпет като част от оркестъра. Той участва в концерти с произведения като Славянски танц № 8 на Дворжак,

„Ларгето“ от Симфония № 2 в ре мажор на Бетовен

и „Орфей в подземния свят“ на Офенбах.

Освен че по време на предстоящата си коронация крал Чарлз III ще представи нови музикални произведения, той е поръчал и аранжимент на един от любимите си химни – „Бъди ти моето видение“ – като оркестров триптих от трима различни композитори: Найджъл Хес, Родерик Уилямс и Шърли Джей Томпсън. Старият ирландски химн беше изпълнен на кръщенето на внука на краля, принц Джордж, през 2013 г. и на възпоменателната служба по повод 10-годишнината от смъртта на бившата му съпруга, лейди Даяна, през 2007 г.

На сватбата на крал Чарлз III с втората му съпруга, кралицата-консорт Камила Паркър Боулс, през 2005 г. двойката избра трите химна „Immortal Invisible“,

„Love Divine All Loves Excelling“

и „Praise My Soul The King Of Heaven“, които според Кларънс Хаус по онова време са били любими на принца и г-жа Паркър Боулс.

През 2014 г., когато тогавашният принц и Камила посетиха Classic FM, Негово кралско височество сподели и история за това как деликатно е убедил херцога и херцогинята на Кеймбридж на сватбата им през 2011 г. да включат известния химн на Пари „I Was Glad“, друг сигурен фаворит на краля.

Принц Чарлс може да бъде видян даже на DJ пулта:

*В статията са използвани материали от чуждия печат: classicfm.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови