Литературни понеделници през октомври: Митко Новков и Здравка Евтимова

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2020 в 17:30 949 0

Месец октомври ще предложи на любителите на книгите изключителни Литературни понеделници, които стартират с Митко Новков на 5 октомври и Здравка Евтимова на 12 октомври.

Митко Новков пише за най-утвърдените издания за култура в България. Автор е на осем книги с литературна критика, медийна критика и есета за художници и картини. От тази година е директор на програма „Христо Ботев“ на БНР. Една от последните му книги „Изядената ябълка“, е своеобразна игра-продължение на издадената преди 20 г. книга, носеща същото заглавие. „Продължение, което е много повече от своята предшественичка. Не само като обем, но и като герои, и като жанрове,“ разказва авторът.

Митко Новков е от хората, които пишат в много и най-различни медии. „Обичам да пиша, доставя ми удоволствие и това е начинът да не мина в графата на графоманите – да пишеш на различни места и върху различни проблеми, както и в различни жанрове и дори видове писане“, споделя Митко.

Част от Литературни понеделници ще бъде и изключителната Здравка Евтимова. Преди броени дни тя бе удостоена с наградата за цялостно творчество „Христо Г. Данов“. Писателските ѝ умения много точно усещат пулса на модерното светоусещане и достигат до читателското съзнание не по-зле от класиците. Нейни книги са издадени не само в България, но и в Китай, Италия, САЩ, Македония и Сърбия. Носител на много литературни награди и отличия. Разказът ѝ „Кръв от къртица“ получава световно признание и бива включен в учебните програми на ученици от САЩ и Дания, а разказът ѝ „Рядко“ бива поместен в антологията „Най-добра европейска проза 2015 г.“, „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция.

За идеите за романите и разказите си писателката споделя, че в главата ѝ непрекъснато нахлуват разни истории. За да може да се концентрира върху тях, Здравка има нужда да повърви бързо навън, а когато се прибере вкъщи сяда и започва да пише първото, което изникне в ума ѝ. „Трябва да разкажа историите, за да ме оставят на спокойствие“, споделя авторката.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цена от 10 лв.