Лили Иванова празнува рожден ден

OFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 12:28 4413 0

Примата на българската поп музика Лили Иванова празнува днес рожден ден. 

"Благодаря за поздравите и първия букет, пристигнал специално от Виена!", написа Лили Иванова на официалната си фейсбук страница малко след полунощ. 

Според официалната биография на примата тя навършва 78 години.

И до днес Лили Иванова се радва на активна творческа дейност. Тя неведнъж е споделяла, че й е предсказано, че ще бъде на сцената до сетния си дъх. В близките й планове например е концерт на открито край езерото в Панчарево на 21 юни вечерта. Билетите за концерта са в продажба в мрежата на eventim.bg и на място в ресторанти “Лебед”, “Воденицата” и “Конфети” на цени от 55 до 120 лева. Събитието е по специална покана и идея на ресторант “Лебед”, който ще e домакин на концерта.  

Лили Иванова е родена в Кубрат, завършила медицински техникум във Варна. По-късно работи като медицинска сестра. През 1961 г. е одобрена за прослушване в "Концертна дирекция", София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел "Амбасадор" и театър "Танасе" в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия. 

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е "Витоша" по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България изнася през 1964 г. в зала "Универсиада" заедно с Джейн Сверт и рок група "Северните тигри", а първата награда, която печели, е "Златен ключ" през 1966 г. в Братислава.