Лятно издание на фестивала ''(не)Възможното образование''

OFFNews 21 юли 2020 в 15:10 2406 0

Третото издание на фестивала „(не)Възможното образование” ще е на 22 и 23 юли в двора на 139-то ОУ „Захарий Круша“ - срещу басейна „Спартак“.

Фестивалът започна през март тази година, но заради настъпилата епидемия бяха проведени само част от предвидените в програмата събития.

За поредна година форумът среща родители, учители, психолози и хора с разнообразни занимания - в търсене на начините, по които учат децата и как образованието може да отговаря на индивидуалните и общностни потребности в съвременния свят.

Фокусът в продължението на тазгодишната програма е върху играта и значимата й роля за човешкото развитие. За първи път ще се отвори темата за висшето образование и за ролята на възстановителните практики в училище.

ПРОГРАМАТА

Работилницата „Възстановителни практики в училищна среда“ е първото събитие в програмата - на 22 юли от 18:00 ч.

Филмът “Нова искрица надежда: историята на Унитиера”, последван от дискусия, ще бъде на 22 юли от 20:00 ч. Той отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

Преживелищната работилница „Магията на играта“ ще е на 23 юли от 18:00 ч. Водещите Маги Благоева и Карина Кръстева от Център за демократично учене ще поканят участниците заедно да изследват смисъла и стойността на играта и нейната функция в живота на човека, детето, възрастния. 

Прожекцията на филма “За правото да играем” (с последваща дискусия) е на 23 юли от 20:00 ч. „Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Подробната програма и начините за регистрация за участие в събитията на фестивала са публикувани на odo.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!