Лия Петрова свири Уилям Уолтън в зала България

Виртуозната цигуларка ще бъде солист на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Марк Кадин

OFFNews 28 февруари 2022 в 12:31 3106 0

На 11 март от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин представя следващата си концертна програма „Класично и романтично“.

Гостува световноизвестната българска цигуларка Лия Петрова, която ще изпълни Концерт за цигулка на знаменития английски композитор Уилям Уолтън.

Написан е през 1937 г. за американския виртуоз Яша Хейфец и оттогава е признат за една от най-добрите цигулкови пиеси. По-късно композиторът прави преработка и за първи път новата версия е изпълнена през 1944 г. Сред забележителните цигулари, записали Концерта, са сър Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл и Джошуа Бел.

Лия Петрова печели Първа награда от Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Дания. Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ в Сион, „Луис Шпор“ във Ваймар, Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007” на програма „Алегро виваче” на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Концертира заедно с известните музиканти Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина и Франция.

Радиосимфониците ще изпълнят и Втора симфония от Йоханес Брамс, донесла на композитора славата на първи немски симфоник.

Тя олицетворява типичните черти на стила на Брамс, разкривайки неоспорими прилики с пасторала на Бетовен и последователни връзки с романтиците, преди всичко с Шуберт. Слънчева багра, епичен размах, използването на песенни и танцови теми, енергия и бодрост във финала я правят най-весела от всичките симфонии на Брамс.

Билетите за концерта "Класично и романтично“ на Симфоничния оркестър на БНР са в продажба онлайн в системата на EVENTIM.BG, на касите на зала "България" и в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" № 4).

За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови