Концерт на проф. Мишел Щраус и Виктория Василенко

OFFNews 24 ноември 2020 в 08:34 1987 0

Снимка Popov International Cello Festival and Academy

Виктория Василенко ще сподели сцената в залата на “Оборище” 5 с проф. Мишел Щраус днес от 19:00. Концертът е в рамките на първия виолончелов фестивал и академия “Стефан Попов”. Ще прозвучи музика от Дебюси, Брух, Шуман, Бетовен.

Виолончелист, считан за един от най-ярките френски музиканти от своето поколение, Мишел Щраус учи във Франция и САЩ с Пол Тортелие, Морис Жендрон и Алдо Паризо. Преподавател по виолончело в Националната висша консерватория на Париж от 1987 г., той е обучил много музиканти от новото поколение и е организирал голям брой културни събития и академик в САЩ, Азия, Холандия и Франция, за да популяризира младите изпълнители.

Той е първи челист на Nouvel Philharmonique de Radio-France от 1980 до 1990 г.

През последните години присъствието му на сцената и в културния живот на Китай и Корея нараства значително. Понастоящем Мишел Щраус преподава в Централната консерватория в Пекин в допълнение към длъжностите си в Националната Консерваторията в Париж и в Кралската консерватория в Хага.

Мишел Щраус е основател и артистичен директор на фестивал за камерната музика в Живерни.

Виктория Василенкo завършва Национално Музикално Училище "Любомир Пипков", София в класа по пиано на Антонина Бонева (1999-2003) и проф. Стела Димитрова- Майсторова (2003-2011). Получава Бакалавърска степен към факултет между "Музика" на Нов Български Университет. Паралелно с това завършва музикалния колеж "Кралица София", Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и клавирната академия "Лаго ди Комо", Италия. Артист е на музикалния колеж "Кралица Елизабет", Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан. През юни 2019 завършва магистърска степен в Брюкселската Музикална Академия при проф. Боян Воденичаров. Виктория е хоноруван преподавател към клавирна катедра на инструментален факултет и докторант в Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров“ от 2019г. Носител на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. Номинирана за млад музикант на годината през 2009 г.

През 2020г. изнася майсторски клас в Colegiul de Muzica Sigismund Toduta в Клуж (Румъния), организиран от международния фестивал „Джордже Енеску“. От юли 2019 е гост преподавател по пиано и камерна музика на лятната музикална академия и фестивал "Музика Мунди" във Ватерло, Белгия.

През 2020г. Виктория е наградена със „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство и става носител на първата голяма награда на дарителски фонд „13 века България“ за подкрепа на български таланти в областта на съвременната наука и изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови