Комедийно шоу разгневи милиони, Исус приличал на гей

OFFNews 17 декември 2019 в 18:31 3483 0

Коледно комедийно шоу на стрийминг платформата Netflix - The First Temptation of Christ. в което Исус е гей, а Дева Мария пуши трева разгневи милиони зрители.

46-минутният The First Temptation of Christ ("Първото изкушение на Христос") е дело на бразилска комедийна група от YouTube на име Porta dos Fundos. Той показва как Исус се завръща вкъщи за 30-ия си рожден ден, но води със себе си своя пищен приятел Орландо. Шоуто сериозно намеква, че двамата имат хомосексуална връзка, включително и чрез част от текста на песен, която Орландо изпълнява. Тя гласи: "Сред жегата на пустинята, видях размера на неговата голяма... мощ".

В друга сцена от комедийното шоу Дева Мария пуши марихуана.

Над 1,8 милиона души са се включили в онлайн подписка, която призовава Netflix да свали комедийното шоу, а Porta dos Fundos да се извинят публично, тъй като "сериозно са обидили християните".

Текстът към подписката гласи, че на комедийната група трябва да се търси отговорност за "престъплението" им спрямо вярата.

В критиките се включи и синът на бразилския президент Жаир Болсонаро - Едуардо Болсонаро. В Twitter той коментира, че според него Porta dos Fundos не са искали да "създават хумор или да подобрят обществото", а да го разделят, като "проявят неуважение към вярата на други".

Друг бразилски политик - конгресменът и пастор Марко Фелициано, също коментира казуса, като обясни, че както християни, така и не-християни, са го накарали да предприеме действия срещу комедийната група. "Предходни години съм ги съдил, но съдебната система казва, че става дума за свобода на изразяването. Време е за общи действия от страна на църквите и на хората, за да спрем това", коментира той.

Един от съоснователите на Porta dos Fundos - Фабио Поршач, коментира пред Variety, че Netflix и Viacom (който са собственици на част от комедийния бранд) застават зад спорното шоу. "То не призовава към насилие, не казваме, че хората не трябва да вярват в Бог", обяснява Поршач.

Според него ако трябва да има ядосани, това трябва да е гей общността, защото гей персонаж се оказва Дявола, но Поршач посочва, че въпреки това "гей общността обича" Porta dos Fundos.

"За някои католици в Бразилия е ОК, ако Исус е лошият герой и използва наркотици: това не е проблем. Проблемът е, че е гей. Не, той не може да е гей. И това е интересно, защото Исус е всичко. Бог е черен и бял, гей и хетеро. Бог е всичко", обяснява още единият от основателите на комедийната група.

За него всички обидени дори само от идеята за гей Исус (защото шоуто само го намеква, а не го казва направо) всъщност са хомофоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови