Кой ще е най-добрият български игрален филм за 2017 г.

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2017 в 13:24 2495 0

Снимка Freepik

„Безбог“ на Ралица Петрова, „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Спомен за страха“ на Иван Павлов са номинирани за най-добър пълнометражен игрален филм от Българската филмова академия за 2017 г.

Трите продукции имат и номинации за режисура. Наградите ще бъдат връчени тази вечер от 19.00 ч. в Театър „Българска армия“.

За отличието за главна женска роля са номинирани Ирена Иванова за „Безбог“, Маргита Гошева за „Слава“ и Рая Пеева - за „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов.

При актьорите конкуренцията е между Ивайло Христов за „Спомен за страха“, Стефан Денолюбов за „Слава“ и Димитър Николов за „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Наградите за поддържащите роли си оспорват актрисите Йорданка Стефанова за „Спомен за страха“, Пламена Гетова за „Летовници“ на Ивайло Пенчев и Радена Вълканова за „Маймуна“ на Димитър Коцев - Шошо, както и актьорите Димитър Крумов за „Христо“, Ованес Торосян за „Спомен за страха“ и Филип Аврамов за „Летовници“.

Номинираните късометражни игрални филми са „Дрехи“ на Веселин Бойдев, „Куче“ на Владимир Петев и „На червено“ на Тома Вашаров. В документалното кино надпреварата е между „Книжарят“ на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина и „Пощальонът“ на Тонислав Христов.

Номинациите за най-добра анимация са „Зоотроп“ на Сотир Гелев, „Как се скараха орисниците“ на Анна Харалампиева и „Пътуваща страна“ на Весела Данчева и Иван Богданов.

Най-добрият дебютен филм ще бъде избран между игралните „Безбог“ и „Христо“ и документалния „Пустиняци“ на Цветан Драгнев.

Ще бъдат връчени и награди за сценарий, филмова музика, операторско майсторство, сценография, костюми, монтаж, звукорежисьор, филмова теория и критика.