''Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден'': изложба по повод 120 г. от въстанието

OFFNews 14 ноември 2023 в 11:13 809 0

Изложба

Снимка ДА Архиви

Документална изложба на Държавна агенция „Архиви“ „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“

На 15 ноември 2023 г. в Регионалния исторически музей – Благоевград ще бъде открита гостуващата документална изложба на Държавна агенция „Архиви“ „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“.

Тя е част от Националния план за отбелязване на 120-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

В експозицията са застъпени темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, въстанието в Костурски район, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко, в Струмишки район, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски район. Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район.

Показаните архивни документи представят подготовката и организацията на въстанието, въстаническите действия и последиците от тях. Показани са мястото и ролята на жената във въстанието, както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната изложба е отразен и широкият отзвук, който предизвиква Илинденско – Преображенското въстание в чужбина – в световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява хода на въстанието и смелостта на неговите участници, както и жестокостта и репресиите на османската власт при неговото потушаването.

Експозицията включва 170 ценни архивни документи и фотографии от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив – Велико Търново, ДА – Благоевград, ДА – Бургас, ДА – Варна, ДА – Кюстендил, ДА – Пазарджик, ДА – Смолян, ДА – Сливен, ДА – Пазарджик и други архиви в страната.

За първи път се показват донесения до Щаба на армията от пограничните отряди със сведения за хода на въстанието и движението на османските войски. Няколко документа от Османския държавен архив в Истанбул, предадени като текст, сочат българите като основен участник във въстанието.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 ноември 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!