Картина, престояла в мазе 40 години, се оказа от Рембранд

OFFNews 31 август 2020 в 19:19 5418 0

"Глава на брадат мъж"

"Фалшив" Рембранд, оставен в мазето на музей в Оксфорд почти 40 години, след като картината е обявена за имитация, изглежда е автентичен, съобщиха британски медии.

Картината "Глава на брадат мъж" е дарена на Ашмолския музей през 1951 г., но е оставена в мазето, след като експерти отсъждат, че тя е имитация. Участниците в проект за изследване на творчеството на Рембранд през 1981 г. преценяват, че тя е нарисувана дълго след смъртта на майстора.

Преди ретроспектива на Рембранд в музея, кураторът Ан Ван Камп решава картината да бъде изследвана отново.
"(Картината) е в стила на Рембранд - каза тя. "Типични за него са тези етюди на глави на стари мъже, с отчаян, меланхоличен, замислен вид. Много е типична за работата на Рембранд в Лайден около 1630 г."


Дендрохронолог установява, че "Глава на брадат мъж" е нарисувана върху същото дърво като картината "Андромеда, прикована за скалите". Тя също е нарисувана от 1620 г. до 1630 г.

Музеят още не е категоричен, че Рембранд е нарисувал картината. Несъмнено е обаче, че тя е създадена в неговото ателие. Картината е включена в изложбата "Младият Рембранд", затворена през март заради епидемията и отворена отново за посещения този месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови