Кампания насърчава децата да дарят книга на училищната библиотека в Деня на будителите

OFFNews 12 октомври 2021 в 16:36 1672 0

Кампания насърчава учениците да купят една книга и да я дарят на училищната си библиотека в Деня на народните будители - 1 ноември. Инициативата под надслов "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" е организирана от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

С призива „Бъди съвременен будител“ кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите, пишат от АБК.

В създадената за целта фейсбук страница (https://www.facebook.com/Kupi1Kniga/) на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари.

"Приятно сме изненадани, че освен в училищата, в много детски градини също прегърнаха идеята ни. От началото на новата учебната година получаваме много снимки и емоционални послания от децата, на които кампанията е дала повод да споделят любимите си книги със съученици и приятели. Щастливи сме, че предизвикваме интереса към книгите и четенето“, споделят инициаторите.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. За няколко дни тя обедини над 200 издателства и онлайн книжарници. Включи се и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет.

Кампанията се провежда за втора поредна година. Освен обновяване на фондовете на училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, като: обсъждане на обичани детски произведения, организиране на литературни четения и творчески ателиета, иницииране на състезания и конкурси.

Мисията на „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ е да утвърди четенето като ценност и да отправи послания, свързани с книгата като национално богатство. Целта на кампанията е да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews