Калин Терзийски с нова книга

OFFNews 18 юни 2024 в 15:58 3318 0

Новата книга Калин Терзийски

Снимка БТА

Корицата на "Мрачния месец юли" - новата книга на Калин Терзийски

„Мрачният месец юли“ е новата книга на Калин Терзийски, а представянето е на 20 юни в галерия „Лампион“ в столицата.

„От доста време имам чувството, че не пиша. Някак - все едно не съм поетът Калин Терзийски, оня от едно време, когото наричаха „поета Калин Терзийски“. Мотая се, рисувам, гледам сойките, прелитащи от едната ела до другата на двора. Те сигурно ме гледат и се чудят как може да пропускам такива вкусни шишарки и да ям кашкавал. Изведнъж изпитах празнота без писането. И се замислих - а аз пиша ли всъщност, писател ли съм? И се разрових в компютъра си, търсейки това, което съм писал в последната година“, разказва авторът.

По думите му пласт по пласт, като анатом или археолог, той е изваждал ценности, като е събирал в книгата си привидно несъвместими неща. „Много от нещата бяха писани в месец юли, а той наистина беше мрачен за мен. Но той отмина, а само мрачевината и чернотата ни дават възможност да оценим светлината и блясъка, които тук-там извират из недрата на живота“, посочва още Терзийски.

Калин Терзийски е роден през 1970 г. в София. Завършва Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ (1988) и медицина в Медицинския университет в София (1996). Работи като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра, а след това специализира психиатрия в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, Курило (1998–2000).

Започва да пише художествена литература през 1997 г. Автор е на стихотворения, романи и разкази. Първата му самостоятелна стихосбирка – „Сол“, излиза през 2008 г., а първият му роман „Алкохол“, написан в съавторство с Деяна Драгоева – през 2010 г. Терзийски е автор още на книгите „Лудост“, „Мислодобив“, „Аз и Бог“, „Любовта на 35-годишната жена“, „Вълнения“, „Любовта на 45-годишния мъж“, „13 парчета от счупеното време“ и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови