Из най-голямата фабрика за ръчно пране в Мумбай (галерия)

OFFNews 24 ноември 2017 в 16:41 6178 0

Добре дошли в "Dhobi Ghat" - най-голямата система за ръчно пране на открито. Простираща се на няколко акра в Южен Мумбай, "фабриката" за пране работи 20 часа в денонощието, а над 7000 работници почистват, избелват и сушат дрехи от цял свят, постигайки приход от близо 16 млн. долара годишно.

Гигантската ръчна пералня работи повече от век - тя е открита през 1890 г. и за разлика от многото подобни в Индия, "Dhobi Ghat" се разширява и разпростира в продължение на десетилетия заради все повечето граждани и посетители на Мумбай.

Днес мястото разполага с над 1000 корита, оборудван със специален камък, в който дрехите се удрят, за да се премахне излишната вода от тях. 

Първо дрехите се накисват в препарати и се перат на следващата сутрин. След като се изчистят се окачват на въжета, за да изсъхнат. После се сгъват и прибират, за да стигнат до своите собственици. 

През деня през пералнята минават десетки, дори стотици хиляди дрехи, но рядко става грешка при получаването им обратно, пише сайтът "Culture trip".

Въпреки електрическите перални, услугите на "Dhobi Ghat" са предпочитани в града от по-малки хотели, дори болници заради изключително ниските се цени. Много търговци и производители на дрехи също се отправят към гигантската пералня преди да отидат на пазара. 

Мястото често се използва за снимки във боливудски филми - особено за тези, които искат да покажат духа на Мумбай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови