Из мистериозните подземни църкви на Етиопия (галерия)

ОFFNews 22 август 2017 в 17:59 10237 1

Силата на християнската вяра в етиопския град Лалибела е голяма.

Официално християнска от 330 г., Етиопия претендира, че е най-старата християнска държава. И въпреки че е опустошена от бедността, вярата на хората остава през вековете, а доказателство за това са средновековните и подземни църкви. 

Всяка от 11-те монолитни структури се слива с пейзажа в страната, а основите на всяка от подземните постройки се намират на 40-50 метра под земята, пише Би Би Си.

Има няколко теории за създаването на тези необикновени места за поклонение.

Някои смятат, че са били издълбани от рицарите тамплиери, които през 13 век, когато са създадени църквите, са били на върха на своята власт. Тази теория обаче не може да се докаже с конкретни факти.

Най-силно разпространената хипотеза - и тази, разпространявана от малкия музей, посветен на църквите, е, че са били изсечени по заповед на крал Лалибела, владетел на Етиопия през 12 и началото на 13 век, за който се твърди, че е посетил Йерусалим през 1187 г. пр. Хр. - непосредствено преди Свещения град да падне пред мюсюлманската сила.

Крал Лаалибела построил тези църкви около района на река Йордан (местна) в Етиопия, а целта му била да посреща молещите се в "Нов Йерусалим", разказва историята.

Въпреки че е най-силно разпространената, тази хипотеза също не е доказана. Строителните инструменти от времето на краля, изложени в музея, наподобяват брадва, която въпреки че е устояла на вековете, изглежда би помогнала повече за скубане на плевели, отколкото за издълбаване на скали.

Част от хората вярват, че крал Лалибела е бил подпомогнат от армия от ангели, които са издълбали единадесетте църкви за една нощ. 

Посещенията на туристи са регламентирани и се извършват в точно определени часове между молитвените сесии, за да могат поклонниците да останат с Бог необезпокоявани. 

В уникалните подземни църкви могат да се видят ликовете на много християнски светци, издълбани в скалите.

Тесни пътеки и тунели отвеждат посетителите на "Новия Йерусалим" от църква в църква. Една от тях обаче се отличава от останалите.

Тя е с кръстообразна форма, заровена в скала, покрита с гравиран коптски кръст. Чистите стени на храма носят бронзов цвят. Въпреки че стои отворен за туристи и поклонници, храмът е безупречно запазен.

Не всички църкви обаче са така съхранени. Някои имат пукнатини, части от други пък са покрити с ламарини, целящи да ги запазят за по-дълго.

Тези намеци за разпадане хвърлят някои съмнения относно божествения произход на църквите, тъй като, ако бяха сътворени от ангели, надали щяха да се поддадат на времето. Но въпреки това не подлагат под въпрос красотата им. 

Вижте част от църквите в галерията ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!