Хореографът Ан Турние: ''Малкият принц'' ни връща в детството

Вечната история на Екзюпери, пресъздадена в незабравим спектакъл, идва от Бродуей в София с четири представления през януари

OFFNews 27 октомври 2023 в 13:37 4787 0

Малкият принц

Снимка OFFNews

Малкият принц

„Визуален празник на магията и завръщане към детството.”, „Талант, емоция и поезия”, пишат за него медиите. Историята на принца, спечелила сърцата на поколения по света, е превърната в красив спектакъл на Бродуей, който събира екип от танцьори и акробати от цял свят. За пет години постановката „Малкият принц” става хит. Обикаля света от Дубай и Сидни до Европа.

„Малкият принц” гостува у нас с четири представления на 12,13 и 14 януари 2024 г. в зала 1 на НДК.

Когато режисьорът Крис Мурон предлага на хореографа Ан Турние да адаптират шедьовъра на Екзюпери, тя веднага си представя хореографията – полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, летящи герои – пианицата, запалващият осветлението, танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който изразява себе си чрез брейк денс и паркур, крал, изпълняващ класически танц…

„Тази история е универсална - тя обединява цялото човечество, а аз гарантирах присъствието на артисти от всички сфери и култури. В продължение на повече от десет години пътувам по света и създавам представления в Европа, Азия и Близкия изток, а „Малкият принц” ми позволи да създам шоу с артисти, които познавам и обичам”, казва Турние.

Всички артисти - циркови или танцови - идват от цял свят - Китай, Индия, Полша, Франция, Италия.

„Аз съм само едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга”. – разказва Ан Турние. „Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Предавайки своята страст към нашия "Малък принц” ние помагаме на възрастните да върнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни радост.”

Спектакълът има 25 сцени. Публиката ще си спомни "Нарисувай ми овца", слона глътнал шапка. „Тези сцени са повлияли детството ни - опитомяването на лисицата, и изрази като "Човек вижда само със сърцето", „Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш...”, разказва Турние.

Костюмите, прическите и грима са смесица от елементи от облеклата на различни култури. Дизайнерката на костюмите Пеги Хусе запазва усета за рисуване, познат ни от почерка на Екзюпери. Повечето от тъканите на дрехите са боядисани ръчно, като в детска книжка за оцветяване.


Видеопрожекцията покрива изцяло сцената, подобно на отворена книга. Зрителят следва Малкия принц в неговото пътуване от планета на планета и се потапя в световете на всеки герой, придружен от акробати и танцьори – преживяване между реализма и абстракцията.

„Ще напуснете театъра, готови да се взирате в звездите…”, пишат медиите за спектакъла.

„Малкият принц” идва от Бродуей в София – в четири представления в зала 1 на НДК, на 12, 13 и 14 януари 2024 г. Билети се продават в системата на Eventim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!