Хорът на НГДЕК пее благотворително в СУ днес

Концерът в Аулата на СУ ще набира средства за участие на ученици от Класическата гимназия в конкурси по латински език в Италия

Offnews 25 март 2015 в 12:01 7728 10

Хоровите състави при НГДЕК „Константин Кирил Философ” и възпитаници на гимназията със специалното участие на големия ни цигулар проф. Йосиф Радионов и пианистката Зорница Радионова ще изнесат благотворителен концерт тази вечер от 19.00 ч. в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Концертът се организира в подкрепа на ученици от 11-ти и 12-ти клас, класирани за участие в международните конкурси по превод от латински език ХХІХ Certamen Horatianum и XVI Certamen Ovidianum, които ще се проведат между 15-20 април 2015 г. в Италия. В програмата на концерта са включени творби на Моцарт, Лист, Паганини, Родригес, Сарасате, Владигеров, Теодоракис. Сред изпълнителите са и учениците от НГДЕК Илия Курто Пелле (пиано), Дамян Михайлов (китара), вокален ансамбъл «Елици» и сборна танцова формация.

Смесена хорова формация от Класическата гимназия преди дни се завърна от Холандия, където с голям успех за първи път взе участие в Европейския фестивал на изкуствата в гр. Баарн. „След отличното представяне на учениците от НГДЕК, България и Класическата гимназия бяха удостоени с честта и възможността да бъдат домакини на следващото издание на Европейския фестивал на изкуствата през 2017 г. Това е огромно признание за България, както и за мястото на нашата страна в духовна и културна Европа на 21-ви век”, съобщи диригентът на хоровите състави при гимназията Даниел Иванов.

Младите български изпълнители проведоха в Холандия тридневен уъркшоп за традиционни български песни. Те изправиха на крака взискателната публика в църквата „Св. Павел” в Баарн след три биса още в края на първия си концерт. Последната вечер младите участници от Холандия и Великобритания редом с нашите момичета изпълниха едни от най-сложните и красиви български народни песни, сред които „Девойко, мъри хубава” и „Ерген деда”. Целите на Европейския фестивал на изкуствата, с участието на ученици от класически лицеи от страната домакин и от Франция, Великобритания и Германия, са свързани с осъществяването на междукултурен обмен, с предаването на ценен опит и с получаването на професионално обучение в различни сфери на изкуството.

Благотворителният концерт тази вечер е за набиране на средства за транспортните разходи на участниците в конкурсите за превод от латински език. Във всяко от последните три участия на състезанията по превод от латински учениците от НГДЕК печелят престижни награди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews