Хърватски моноспектакъл с Grand Prix в Битоля ще гостува в Народния театър

OFFNews 14 декември 2022 в 22:13 1050 0

Аз, която имам ръце по-невинни

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

Аз, която имам ръце по-невинни

На 14 декември в Народния театър гостува хърватският моноспектакъл „Аз, която имам ръце по-невинни“. Представлението ще се играе на Сцена „Апостол Карамитев“ от 19:30 часа, а свободни места почти не са останали. 

Моноспектакълът е авторски проект на Загребското актьорско ателие за живота на най-голямата хърватска поетеса Весна Парун. Представен е за първи път по повод годишнина от рождението ѝ на 10 април 2014 г. Автори на проекта са актрисата Весна Томинац Матачич и режисьорът Иван Лео Лемо. 

Около година преди смъртта си Весна Парун публикува своя авторска Антология под заглавие „Аз, която имам ръце по-невинни“, а в предговора споделя: „…паралелно с реката на езика от същия извор и в същата посока тече още една – няма, невидима, родна. Тази река е самият живот. Това сме аз и моята съдба като всемирна загадка, етническо уравнение, биологично-духовен хаос“. 

Житейският път на Весна Парун е пълен с интересни преживявания, но безспорно голям отпечатък в него оставя досегът ѝ с българската култура. В периода 1962-1968 г. тя живее по маршрута София–Загреб, запознава се с Радой Ралин и Блага Димитрова, усвоява българския език и пише редица пътеписи за България. Тук сключва и единствения си брак с Любен Жеков, но е принудена да го разтрогне, след като по политически причини и по обвинение в шпионаж за Тито през 1968 г. трябва завинаги да напусне България. 

Постановката участва на много фестивали, включително и на Международния фестивал на моноспектаклите в Битоля, където е отличена с Grand Prix през 2015 г. Това е поредният от редица проекти на Народния театър, обвързан с международна дейност, който предоставя възможност на българската публика да се срещне театъра от световната сцена. 

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!