Главният диригент на Бременската филхармония Марко Летоня гостува в зала "България"

OFFNews 27 март 2024 в 09:08 917 0

Главният диригент на Бременската филхармония Марко Летоня гостува в зала

Снимка Софийска филхармония

Главният диригент на Бременската филхармония Марко Летоня гостува в зала "България"

Главният диригент на Бременската филхармония и носител на наградите „Грамофон“ и „Хелпман“ Марко Летоня гостува на Софийската филхармония на 4 април в зала „България“. Това съобщават от филхармонията.

В програмата са включени произведения на Ектор Берлиоз и Сергей Прокофиев. Сред тях са увертюрата „Римски карнавал" и вокалният цикъл „Летни нощи", както и избрани откъси от първа и втора сюита из балета „Ромео и Жулиета".

Солист на концерта е мецосопранът Валентина Куцарова.

Марко Летоня завършва Музикалната академия в Любляна с две специалности - дирижиране и пиано. Продължава образованието си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където учи дирижиране при Отмар Суитнер. Две години, след като се дипломира, е назначен за музикален директор на Словенския филхармоничен оркестър, който ръководи от 1991 до 2003 г. Девет години е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър на Страсбург (2012 - 2021). Сътрудничил си е с артисти като Изабеле Фауст, Стивън Хаф, Емануел Чекнаворян, Неманя Радулович, Жан-Ефлам Бавузе и др. Записът му с оркестъра и вокалиста Майкъл Спайърс, озаглавен Baritenor, е избран за един от 10-те най-добри класически албуми за 2021 г. от The Times и печели наградата за вокален албум на годината на сп. Gramophone за 2022 г. Марко е отличен още с наградата „Хелпман” за „най-добър концерт на симфоничен оркестър” за изпълнението на операта „Тристан и Изолда” от Вагнер с Нина Стеме и Стюарт Скелтън.

Като гост-диригент се изявява с Виенския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Оркестърът на Романска Швейцария, Хамбургски симфоничен оркестър, Моцартеум - Залцбург, Филхармоничния оркестър на Миланската скала, Оркестър „Виктория” в Мелбърн, Симфоничен оркестър на Берлинското радио.

Валентина Куцарова е родена във Варна. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Лили Стефанова. Репертоарът ѝ включва поредица главни мецосопранови партии от оперите „Вертер” от Масне, „Милосърдието на Тит”, „Сватбата на Фигаро”, „Идоменей”, „Така правят всички”, „Вълшебната флейта” и „Дон Жуан” от Моцарт, „Ксеркс” от Хендел, „Орфей” от Монтеверди, „Севилският бръснар”, „Турчинът в Италия”, „Пепеляшка” и „Италианката в Алжир” от Росини, „Норма” и „Капулети и Монтеки” от Белини и др. Куцарова е работила с диригенти като Джовани Антонини, Андреа Маркон, Райнхард Гьобел, Адам Фишер, Франс Брюген, Давид Цинман, Иржи Коут, Денис Расел Дейвис, Филип Жордан, Марко Летоня, Саша Гьотцел, Гюнтер Нойхолд, Маурицио Барбачини, Йоханес Вилднер, Марко Дзамбели и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!