'Героите между нас': Можем ли да отворим очи за етнографския филмов фестивал 'ОКО'

Нели Александрова 04 август 2023 в 17:34 2135 0

фест
ОКО

„Героите между нас“ е основният фокус на Международният етнографски филмов фестивал „ОКО“ в началото на октомври.

Едва 25 000 са набраните в кампания от дарители средства, съобщи съоснователката и директор на фестивала Тетяна Станева.

При одобрени първоначално за организирането на фестивала в София 70 000 лв. от Националния филмов център (НФЦ), финансовата комисия към него одобрява едва 10 000. За останалите средства Станева – бесарабска българка от Криничное (Чушмелий) в Болградски район на Одеска област, обяви кампания в България и в родната си Украйна.

Станева е позната и като автор и режисьор на филма „Място на силата“. Той разказва за съхраняването на традициите на бесарабските българи – общността, която е 5-та по численост в Украйна, и е формирана от наследниците на изселници и колонисти от българските земи от края на XVIII и първите десетилетия на XIX век в Бесарабия. Днес по-голямата част от областта е в територията на Украйна, а около една трета е в пределите на Молдова и също е приоритетно населена с бесарабски българи.

Близо 50 филма са включени в селекцията – в конкурсната и извънконкурсната програма, посочва Станева. Сред тях има такива, които разказват моменти от войната в Украйна, но в международната селекция са включени ленти от Куба, Молдова, Бразилия, Иран, Коста Рика, Италия, Норвегия, Кюрдистан и др., които разказват за екокатастрофи, революции, отношения между поколенията, връщане към традиции и много др.

Селекцията е изключително впечатляваща, казва Станева. Тя е категорична, че фестивалът ще бъде проведен с или без помощта на НФЦ.

"Ако не успея да гарантирам останалата част от сумата, която търсихме, няма да ни отпуснат и 10 000, които бяха одобрени. В момента ни трябват още около 35 000 лв. Срокът за това е 8 август. В случай, че се наложи да се откажат и от малката подкрепа на филмовия център, екипът ще продължи с набирането на дарения. Ще имаме малко повече време", казва Тетяна Станева.

Даряват различни хора, българи от България, приятели от чужбина, пенсионери, хора, ангажирани с помощ на украинските бежанци в последната година и половина. Даряват бесарабски българи, въпреки войната и безработицата. Те както никой друг разбират как е важен фестивалът за България, разказва Станева.

Подкрепата за кинофестивала „ОКО“ е през няколко сметки. Една от тях е на фондация „Моята страна“, която организира кампании за набиране на техника и образователни материали за общността на бесарабските българи.

Подкрепа за набиране на сумата обяви и Манол Пейков.

Филмовият форум е планиран да продължи една седмица в началото на октомври.

Първото му издание беше онлайн, в Киев през 2020 г., в годината на пандемията, разказва Станева. Следват фестивали в Болград в Украйна – сочен за неофициална столица на бесарабските българи, в Полша през миналата година и сега в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!