Георги Господинов е първият носител на новата женевска награда ''Константин Кацаров''

OFFNews 15 ноември 2023 в 17:20 1547 1

Георги Господинов

Снимка Личен профил във Facebook

Георги Господинов

Първият носител на новоучредената награда „Константин Кацаров“, която се връчва в Женева, е писателят Георги Господинов. Той получава отличието заради романа „Времеубежище“, както и заради цялостното си литературно творчество, което носи международно признание на него и на България.

Наградата е създадена по случай 125-годишнината от рождението на проф. Кацаров, български емигрант и уважаван юрист. Управителният съвет на фондация „Кацарови“ ще я връчва ежегодно на българска личност или институция с изключителен принос за
България.

През 2023 г. бяха получени 22 кандидатури, от тях останаха седем финалисти: Иван Билярски, Валентин Джонов, Николай Гочев, Георги Господинов, Петър Стоянович, Мая Тименова-Коен, Венелин Цачевски.

Церемонията по връчването на отличието на Георги Господинов ще бъде в Женевския университет на 29 ноември тази година.

Проф. Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. създава фондация към Университета в Женева, която носи неговото име и това на съпругата му. Мисията й е да отпуска стипендии на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативи, свързани с укрепването на връзките между България и Швейцария.

Кандидатстването за наградата "Константин Кацаров" за 2024 година започна през юни, а крайният срок е 30 ноември 2023 г. Пълната информация за условията за участие е публикувана на сайта на Фондация "Кацарови" на френски език.

Искате да знаете повече?

Професор Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. той учредява Фондация, която носи неговото име и това на съпругата му, към Университета в Женева. Мисията и е да отпуска стипендии и грантове на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативите, свързани с укрепването на връзките между България и Конфедерация Швейцария.

Наградата се присъжда с цел да допринесе за запазване паметта за проф. Кацаров в България, както и да популяризира все повече Фондация „Кацарови“. Тя е в размер от 10,000.00 швейцарски франка и медал с образа на проф. Кацаров, както и биография за него и на Фондацията.

Целта на наградата е и да изтъкне и подкрепи публикация, изследване, инициатива или дейност с изключителен принос за „вечната България“, според любимия израз на проф. Кацаров.

Организацията, свързана с набирането на кандидатите е от компетентността и в отговорноста на Управителния съвет на Фондацията. Управителният съвет избира също така и носителя на наградата в духа и условията на стриктна независимост, а решенията му са съгласно Регламента на Фондацията окончателни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!