Френски археолози откриха малък Помпей близо до Лион

ОFFNews 02 август 2017 в 15:13 6176 1

Снимка Площад в гр. Виен

Френски археолози откриха запазен древен римски квартал в покрайнините на френския град Виен.

Археолозите са го нарекли "малък Помпей" поради множеството си запазени луксозни сгради и обществени домове. 

"Невероятно щастливи сме. Това несъмнено е най-изключителната находка на римски обект през последните 40-50 години", каза Бенджамин Клемент - археологът, който ръководи разкопките по бреговете на река Рона, на около 30 километра южно от Лион.

Град Виен, известен с римския си амфитеатър и храм, е важен център на маршрута, свързващ Северна Галия с останалата част от римската провинция. Кварталът обхваща 7 000 квадратни метра, а министерство на културата на Франция нарече откритието "изключителна находка".

В квартала се намират домове, датиращи от 1. век и се смята, че са били населявани за период от около 300 години преди жителите му да го напуснат заради серия от пожари.

"Много от обектите са запазени, превръщайки района в "истински Помпей във Виен", казва Клемент. Именно запазеното състояние на повечето сгради и други артефакти го кара да оприличи намерения квартал на Помпей - градът, който се съхрани векове, потънал под вулканична пепел в Италия.

Частично запазен е внушителен дом, на чиито под се намира плоча, изобразяваща менади - жените от кортежа на бог Дионис. Менадите, наричани от римляните „вакханки“, са изобразявани като жени, които тичат след Дионис с развети коси, полуголи, държат в ръка тирс и проглушават гори и планини с викове. От къщата е запазен само подът, защото при пожар изгаря цялата горна част на сградата. Въпреки това, археолозите са обнадеждени, че ще успеят да я издигнат отново в автентичен вид. 

В друга къща изящна мозайка изобразява Талия - музата на комедията и леката поезия. Тя обикновено е изобразявана с комична маска в ръце и с венец от бръшлян. 

Сред другите находки са голяма обществена сграда с фонтан, украсен със статуя на Херкулес. Според ръководителя на разкопките именно тази сграда може да е помещавала философска школа. 

Част от намерените артефакти ще бъдат изложени в музей във Виен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!