Фотоизложба с портрети, обърнати с главата надолу

OFFNews 13 юни 2016 в 18:07 2792 2

Във вторник, 14 юни, от 16.30 ч. в градинката „Кристал“ в София ще бъде открита фотоизложбата на Фондация „Интелдей“ „ОБЪРНИ ПРЕДСТАВИТЕ“.

Експозицията представя участниците в Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицински университети и колежи. Посветена е на бъдещите лекари, медицински сестри, фармацевти, лаборанти - хора, които постигат мечтите и целите си, и не се страхуват от успеха.

Портретите в изложбата са обърнати с главата надолу. "Както камерата обръща образите на обратно, така е и с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ни ги преобръща и ги поставя в „правилната посока“ нагоре. По същия начин предразсъдъците са в главите ни и променят начина, по който възприемаме света", обясниха от Фондация „Интелдей“ пред OFFNews.

Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицински университети и колежи e пъpвaтa пo poдa cи в peгиoнa, пoдкpeпя мeдицинcкoтo oбyчeниe и oбpaзoвaниe нa млaди poми, и e изгpaдeнa oт някoлкo взaимнo пoдcилвaщи ce кoмпoнeнтa: cтипeндии зa cтyдeнти във виcши мeдицинcки yчилищa, нacтaвничecтвo нa cтипeндиaнтитe oт cтpaнa нa нacтaвници/мeнтopи; oбyчeниe в зacтъпничecтвo кaктo нa cтипeндиaнтитe, тaкa и нa нacтaвницитe; и пyбличнo пpeдcтaвянe и пoпyляpизиpaнe нa пpoгpaмaтa.

През настоящата академична година в програмата участват над 31 студенти, като от 2009 г. до сега са били подкрепени над 150 души от различни свързани със здравеопазването професии. Вече има завършили и практикуващи лекари в различни специалности, фармацевти, стоматолози, акушерки, медицински сестри, фелдшери, рехабилитатори, лаборанти, както и бакалаври и магистри по здравен мениджмънт. Програмата се реализира на територията на цялата страна, а стипендиантите се обучават в различни медицински университети и колежи в София, Варна, Стара Загора, Плевен. Програмата се реализира с подкрепата на Фондация „Отворено общество“ и Ромски образователен фонд. Институт Отворено Общество - София, Фондация „Интелдей“ и Център „Амалипе“ са ангажирани с нейната реализация в България.

Фотоизложбата „ОБЪРНИ ПРЕДСТАВИТЕ“

Фотографията като изобразителен способ има уникалното свойство да обединява времето и пространството и да ги запечата в траен образ. Изложбата „Обърни представите“ представя 24 портрета, създадени посредством мокър колодиев процес (Wet Plate Collodion).  Процес, открит през 1851 година от английския фотограф, изобретател и скулптор Фредерик Скот Арчър и превърнал се бързо в най-използваната фотографска технология (до 1880 година) за получаване както на негативни, така и на директни позитивни изображения върху стъклени (ambrotype) или метални (tintype; ferrotype) плаки.

Полученото изображение е огледално ОБЪРНАТ образ на действителността, с изключително добра разработка на детайлите. Реализацията на фото изложбата е на Студио „Лампа“ ЕООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови