Филмът с българско участие "Белгийският крал" номиниран за 'Европейските оскари'

ОFFNews 25 октомври 2017 в 15:53 4991 0

Европейската филмова академия и EFA Productions обавиха номинациите в категорията за комедиен филм.

Изключително сме радостни, че копродукцията на Белгия, Холандия и България „Белгийският крал”, с която бе открит 21-ия София филм фест, ще се бори за Европейска филмова награда на официалната церемония на 9 декември в Берлин.

Другите три филма са провокативния „The Square” на Рубен Остлунд (Швеция, Германия, Франция, Дания), който беше удостоен със „Златна палма“ в Кан през май, „Винсент и края на света” на Кристоф ван Ромпей (Белгия, Франция) и „Wеlcome to Germany” на Симон Верхоевен (Германия).

В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист.

Още номинации се очаква да бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. С награди в Одеса, Ротердам, Сан Хосе и Остенде, „Белгийският крал” на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше показан премиерно в програмата на 73-ия кинофестивал във Венеция през 2016 година и оттогава досега е участвал в над 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Клуж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови