Филмът "Ирина" - разказ за бедността, любовта и прошката

OFFNews 23 октомври 2019 в 21:22 7997 0

Какво може да се прости, какво включва в себе си любовта в различните ѝ измерения. На такива въпроси дава своя отговор пълнометражният дебют на Надежда Косева "Ирина".

Филмът разказва за Ирина – млада жена в малък български град, която остава губи работата си и в същия ден съпругът ѝ претърпява тежък инцидент. Изправена пред пълна безизходица в опита си да издържа семейството младата жена решава да стане сурогатна майка.

Това нейно решение носи надежда за семейството на Ирина и за бъдещите родители. В същото време всички участници в тази история поемат на емоционално пътешествие, след което никой от тях няма да е същият.

„Ирина” е разказ за обичта и прошката, за изборите, с които трябва да живееш, и за стойността на човешкия живот.

Филмът получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие на Европейските филмови награди 2019 г.

В главната роля е актрисата Мартина Апостолова. Това е дебютът ѝ в игралното кино. Той ѝ донесе редица отличия, сред които награди от Варшава, Тирана и Хонконг.

В останалите роли са Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков. Сценаристи са Светослав Овчаров, Боян Вулетич и Надежда Косева. Оператор на филма е Кирил Проданов, художник – Ивелина Минева, художник по костюмите – Виктор Андреев, грим – Петя Симеонова, режисьор по монтажа – Нина Алтъпармакова, композитор – Петър Дундаков, звук – Момчил Божков, продуцент – Стефан Китанов.

Надежда Косева решава да не прави кастинг, а кани актьорите за ролите във филма. „Най-важна беше срещата с Мартина. След като намерих нея, всичко започна да се нарежда като пъзел”, разказа Косева при срещата си с публиката след специална прожекция в Дома на киното.

Тя описва филма като "много лична и много женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез новия живот” и е категорична, че идеята ѝ не е да постави сурогатното майчинство като основна тема, а да я използва като повод, за да разкаже тази история за човешките взаимоотношения.

За Мартина Апостолова изиграването на ролята на Ирина не е било никак лесно.

„Работих много дълго време, дори чисто психологически и с проучвания. Имах късмета да присъствам дълго време около жена, която скоро беше родила, и много ясно си спомняше бременността си. Разпитах я за всеки един месец, за промените, които са се случили в тялото ѝ, кои от обикновените битови навици се променят”, обясни Апостолова.

Въпреки че различни детайли са се променяли в движение при снимането на филма Надежда Косева е категорична, че не си е представяла той да има различен финал от този.

„Когато градиш разказа, стигаш само до един край”, казва тя.

„Ирина” тръгва в кината от 25 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови