Филм за българската азбука проследява живота на Свети Методий (трейлър)

Премиерата на "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука" е на 5 юли в кино "Люмиер"

ОFFNews 03 юли 2017 в 18:49 9919 2

"За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука" е филм, базиран на оригиналните исторически извори и църковни жития за Св. Методий.

Премиерата на филма е в кино „Люмиер Лидл“ на 5 юли (сряда) от 19:00 часа.

Филмът е заснет на истинските места, свързани с живота на славянския просветител и първи архиепископ – Солун, Цариград, Нитра, Рим, Регенсбург, Райхенау, Микулчице.

Ключови сцени от неговото житие са представени като възстановки, които събуждат за живот паметни исторически събития, съхранени в древните пергаменти.

Филмът съживява широко обсъжданата тема около създаването на българската азбука. По темата във филма ключово участие има българският учен арх. Слави Дончев. Изследовател и популяризатор на най-старата българска история и култура,  той е написал десетки статии и монографии, автор е и на доклада, с който Мадарският конник става световен паметник на културата, признат от ЮНЕСКО. Неговият разказ за древните корени на българската азбука ще ни накарат по нов начин да погледнем към себе си, нашата история и към идеологическите митове, от които науката толкова трудно се освобождава.

Режисьори на филма са Николай Акимов, Силвия Авдала, а сценаристи са Николай Акимов и Иво Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови