Евровизия ще се проведе във Великобритания вместо в Украйна

Мая Младенова 17 юни 2022 в 15:28 1456 0

Kalush Orchestra

Снимка АП/БТА

Kalush Orchestra

Следващата Евровизия може да се проведе във Великобритания вместо в Украйна поради несигурната обстановка в страната победител, съобщава днес Би Би Си.

Британската обществена медия е в процес на преговори с EBU (Европейския съюз за радио и телевизия, който обединява обществени оператори) за евентуално домакинство на конкурса през 2023 г.

Организаторите на конкурса са решили, че заради продължаващите военни действия в Украйна не е безопасно той да се проведе там, затова домакинството минава у страната, заела второ място - Великобритания. Британският представител Сам Райдър остана втори след украинците Kalush Orchestra, което е най-доброто представяне на страната му от 1999 г. насам. Райдър спечели и вота на журито на тазгодишния конкурс в Торино, Италия. С общ сбор от вота на журито и зрителския вот обаче украинската банда спечели безапелационно надпреварата.

Организаторите благодаряt на националния телевизионен оператор на Украйна за "безрезервното сътрудничество и ангажираност в проучването на всички сценарии" и заявяват, че споделят "тяхната тъга и разочарование" и че ще продължат да ги подкрепят. Те подчертават и намерението победата на Украйна да бъде категорично заявена по време на конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови