“Джазаница” представят третия си албум с концерт в Sofia Live Club

OFFNews 31 май 2022 в 16:14 1886 0

На 9-ти юни, джаз проекта на барабаниста Борислав Петров “Джазаница” ще представи третия си студиен албум „Би-Боп-Хоп-Троп“ с концерт в SOFIA LIVE CLUB.

В него Борислав Петров се опитва да създаде амалгама между българския инструментален фолклор и бибоп музиката, като пише авторски мелодии върху акордите на добре познати бибоп парчета.

„Едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсках през годините, беше да слея тези два много различни музикални езика, без просто буквално да ги насложа един върху друг. Всички ние, които предприехме това пътуване, трябваше да научим три неща едновременно – трябваше да станем по-добри в свиренето на джаз, в свиренето на народна музика, в свиренето на джаз и народна музика едновременно. Пренаписвахме джаз стандарти с български фолклорни ритми, свирихме фолклорни фрази в джаз сола, орнаментирахме джаз мелодии, рехармонизирахме фолклорни мелодии с джаз акорди...измисляхме всякакви стратегии, само и само да можем да накараме тези два различни музикални свята да общуват по-добре помежду си.

"Би-Боп-Хоп-Троп" се роди от подобен експеримент. В началото взех мелодиите на бибоп парчета и ги перифразирах, така че да могат да паснат ритмически на различни неравноделни метрични структури. Получената музика обаче звучеше някак несериозно. Някои слушатели дори изказаха мнение, че правя пародия и на джаза, и на българската народна музика. Моят дългогодишен приятел и музикален сътрудник Димитър Льолев ме посъветва да направя нещо повече и да напиша оригинални мелодии върху новите ритмични структури, които се появиха, но да ги направя по-близки по звучене до типичните за фолклора ни мелодии.

Резултатът беше много по-удовлетворителен. Успях да запазя характера на българската народна музика, като същевременно осигурих необходимата импровизационна рамка на бибопа. На моменти затрудних музикантите в групата, на които им се наложи да свирят бибоп, докато използват фолклорни фрази в смесени неравноделни размери. Това предизвика немалко тежки въздишки и пъшкания в студиото, но в крайна сметка всички свършиха невероятна работа. Искрено се надявам, че и на най-запалените любители на бибопа, ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български народни танци, докато слушат албума, което съм загатнал с израза „хоп-троп“ – разказва Борислав.

Групата “Джазаница” превежда на езика на съвременния джаз някои от най-отличителните белези на българската народна музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната изразност. Този проект, ръководен от барабаниста Борислав Петров, датира от 2008 г. и редица забележителни джаз музиканти от различни страни и поколения са били част от него – Антони Дончев, Димитър Льолев, Людмил Крумов, Владимир Кърпаров, Рая Хаджиева, Любомир Цанев, Алекс Симу, Янив Нахум, Тони Ру Бен Ван Гелдър и други.

Билети за концерта може да намерите в мрежата на EVENTIM и партньорските каси.

Врати: 20:30

Начало: 21:30

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови