Dubioza Kolektiv с нова песен за балканската тревожност (видео)

ОFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 17:38 4525 0

“Himna generacije” е първи официален сингъл от предстоящия студиен албум на Dubioza Kolektiv, който ще излезе тази есен.

В началото на април групата реализира снимките към видеоклипа на “Himna generacije” в Сараево с участието на 400 доброволци, които музикантите поканиха чрез социалните мрежи. Режисьор на видеото е Салем Кантарджич, а оператор – Алмир Джиколи.

Снимките на видеото на “Himna generacije” е вторият най-мащабен проект, осъществен в Сараевския кантон, от заснемането на епичните сцени във филма "Валтер брани Сараево" през 1972 година. 

"След като години наред неоснователно бяхме обявявани, че представляваме “официалния глас на изгубеното поколение”, най-накрая решихме да се възползваме от този етикет и да сътворим подходящо за темата музикално произведение. На Балканите "непрестанната тревожност" е превърната в национален спорт. Ние се тревожим за всичко, при това постоянно. Превърнали сме тази тревожност вече в самоцелна дисциплина на дълги разстояния. За всичко се безпокоим: от застрашените от изчезване южноамерикански прерийни опосуми до евентуална ядрената война на Корейския полуостров, от избора на Тръмп за президент на САЩ до победителя в конкурса за таланти в Забрде, Сараево. И, ако досега песните ни прославяха простите човешки желания като любовта към жената или алкохола, решихме, че е крайно време да възпеем "любовта към тревогата" поне веднъж", споделят в типичния си ироничен стил музикантите от групата по повод вдъхновението за създаването на новата им песен.

На 27 октомври Dubioza Kolektiv ще изнесе концерт в София в Арена "Армеец", като билетите за шоуто са вече в продажба. От бандата обещават, че ще представят както песни от предстоящия си проект, така и селекция от най-популярните парчета на групата през годините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови