Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

OFFNews 19 април 2022 в 10:47 1184 0

На 29 април от 19.00 часа в зала "България" гост-диригентът Константин Добройков заедно с Радиооркестъра и Смесения хор на БНР ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427 от Волфганг Амадеус Моцарт.

Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. и е диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. Творческата му дейност е свързана с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, Радиосимфоничния оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия „Синфониета Братислава“. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Константин Добройков е доктор по музикалните науки със специалност оркестрово дирижиране от Boston University. Специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Първата от многобройните си меси Моцарт написва едва на 10-годишна възраст. Голямата меса в до минор KV427 е създадена през 1782 г., според различни източници или в чест на раждането на дете, или по случай възстановяването на съпругата му Констанца. Месата е най-дълга, с удивителна хармония, красота, чувственост и характерен стил, но остава незавършена. Премиерата на трите части – Kyrie, Gloria, Sanctus е през 1783 г. в църквата „Св. Петър“ в Залцбург, като сопрановата партия изпява съпругата му. Следващото ѝ изпълнение е след смъртта на Моцарт под диригентството на Алоис Шмидт, който довършва месата по записки на композитора.

В тази забележителна творба ще вземат участие едни от най-изявените майстори на вокалното изкуство в България, солистите - Пламена Гиргинова - сопран, Мария Радоева - мецосопран, Михаил Михайлов -тенор и Иво Йорданов - баритон.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България и в мрежата на eventim.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови