Детският радиохор откри изложба за Левски и Ботев в парламента (галерия и видео)

ОFFNews 18 февруари 2016 в 17:19 4512 0

Снимка Сергей Антонов.

Косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета, са част от експозицията „Безсмъртието на българския дух”, представена в Народното събрание.

Изложбата е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. 

Цецка Цачева подчерта, че Априлското въстание е нашата национална революция, а Васил Левски е нейният идеолог, теоритик и стратег. Той подготвя българския народ за нея, защото смята, че тя трябва да е дело на целия народ. След гибелта на Левски делото му става постоянен рефрен в творчеството на Ботев.

Цецка Цачева припомни, че през 1876 г., когато България е пред прага на априлските събития, Ботев създава „Стенни календар за 1876 г. с портрета на Дякона Василия Левски”, където помества в окончателната си редакция стихотворението „Обесването на Васил Левски” и така за първи път българите се докосват до поетичния образ на Левски чрез великата творба на най-гениалния български поет.

Специално участие в откриването на изложбата взе Детският хор на Българското национално радио, който зарадва присъстващите с изпълнения на "Хубава си татковино", "Хубава си моя горо", "Обесването на Васил Левски" и на българския химн.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!