Ден на милосърдието в Национален музей 'Земята и хората'

OFFNews Последна промяна на 02 август 2019 в 13:27 1697 0

На 6 август 2019 г. се навършват 74 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. По този повод на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“- София ще бъде експониран „Камъкът от Хирошима”. Камъкът е част от церемонията за отбелязване на тази тъжна годишнина, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от гр. Хирошима и гр. Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който на 6 август 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, а върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ тези каменни късове – оцелели свидетели на атомния апокалипсис - са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир на цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин. Тази година отбелязването на датата се провежда за 22 пореден път.

Възпоменателната церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

„Денят на милосърдието“ 2019 г. ще се проведе на 6 август (понеделник) от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

• Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“ (цял ден);
• Написване на лични послания за мир върху специална бланка (цял ден);
• Концерт на Юске Хосака (Япония) – пиано – от 11.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови