Държавата може да откупи обявената за продан къща на Яворов

OFFNews 13 октомври 2018 в 14:20 3521 2

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Общината или държавата може да придобият обявената за публичен търг къща музей на Пейо Яворов, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя е разговаряла с премиера и с министъра на културата след като частен съдебен изпълнител обяви къщата за продан. Макар и културен паметник, тя е частен имот.

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", обяви кметицата в своя профил във фейсбук.

Тя уточнява, че къщата от десетилетия е частна собственост. "Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко", пише Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

14.10 2018 в 10:41

Щом държавата ще плаща, значи е схема.

Прочее, разбира се, че нямат пари. Едно от най-големите проклятия за собственика на недвижимост е да му я обявят за културен паметник. Сградата моментално почва да носи едни дебели разходи, а държавата е винаги насреща с глобите. Естествено става и непродаваема.

Единствения изход от този казус е сградата сама да падне или да изгори - и по възможност да има и жертви, за да се избягнат санкции. Което и става - с всички сгради, за които няма непосредствено, доходоносно приложение. Падат и държавни, и обществени, и частни сгради - паметници.

23293

1

Стефан

13.10 2018 в 17:36

Хората може просто да нямат пари.
А кой, прочее е собственик? И как я е придобил?