Човешкият Аз и трансформацията му в бъдеще: лекция от швейцарски философ в Софийската опера

ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2018 в 11:30 1950 0

Снимка Рихард Вагнер

Интересни лекции съпътстват Вагнеровите драми, представени в Софийската опера и балет, които да задълбочат разбирането им.

Двама изявени лектори на 7 юли (събота) от 11 часа в Камерната зала на Софийска опера и балет /вход от бул. „Дондуков“ 30/ ще представят интересните си разсъждения относно човешкият Аз и Вагнеровият шедьовър "Пръстенът на нибелунга".

Томас Майер от Базел, Швейцария, ще изнесе лекция на тема „Човешкият Аз и трансформацията му в бъдеще“.

Резюме: Вагнеровият „Пръстен на нибелунга“ е драма, в която се разказва как сме станали азови същества и сме се научили да се борим за независимостта си от боговете. Това ни е довело до егоизма. Проклятието на пръстена е проклятие на себелюбието. Как се преодолява това проклятие и каква е двойнствената същност на златото?

Д-р Олаф Кооб от Берлин, Германия, ще изнесе лекция на тема „Духовна и митологична основа на Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга“.

Резюме: Вагнер взема за оперените си драми най-вече теми от старогерманската митология. Какво е по-дълбокото значение на факта, че любовта, изкуплението и вината са водещи идеи в неговото творчество? Каква е връзката на Вагнер с мистиците?

Биографични бележки за лекторите:

Томас Майер е роден през 1950 г. в Базел. Завършва хуманитарни науки, история и философия. Основател е на издателство “Perseus Verlag” в Базел и редактор на месечното списание “Der Europäer”, което излиза и във вариант на английски език “The Present Age”. Изнася лекции на различни теми в цял свят, поставил е и няколко драми в Базел. На български език са издадени няколко негови книги, сред които „Личната мисия на Рудолф Щайнер“ и „Под знака на числото 5“.

Д-р Олаф Кооб – роден през 1943 г. в Берлин. Учи медицина и първоначално работи като училищен доктор. Специализира лечение на деца със специални потребности и е консултант по въпросите на наркотичните зависимости. Изнася лекции и води семинари в Германия и в целия свят и е автор на много книги на медицинска тематика. На български език са издадени няколко негови книги, сред които „Ако органите можеха да говорят“.

Предвид ограничения брой места в Камерна зала, желаещите да присъстват на лекциите следва да регистрират своето участие на е-мейл: valvalstam@yahoo.com , или на тел. 02/ 800 62 66, 0879 407 643, 0887 967 593, най-късно до 06.07.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови