"Човек на име Уве" тръгва на кино

OFFNews 27 октомври 2016 в 10:45 10734 0

Екранизацията на бестселъра на Фредрик Бакман "Човек на име Уве" тръгва по кината.

След като бе включен в програмата на фестивала CineLibri, едноименният филм ще може да се гледа от петък (28 октомври) в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Ловеч, Търговище и Каварна.

В столицата филмът ще излъчват: Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер, Одеон филмотечно кино. В Пловдив той ще се върти в кино Лъки, във Варна - ФКЦ, Велико Търново, Ловеч, Търговище и Каварна - кино Петър Слабаков.

"Човек на име Уве" се ражда в блога на Фредрик Бакман и става тотален бестселър, а авторът е обявен за най-добрият шведски писател за 2013 г. Следва филмовата адаптация по романа. "Човек на име Уве" е шведското предложение за "Оскар" в категорията за чуждестранен филм за 2017 г.

Комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на обичната си съпруга, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад привидно непретенциозните случки прозира остра сатира към съвременния свят, напреднал дигитално, но обеднял емоционално.

На пръв поглед Уве е просто едно сърдито старче на 59, което няма доверие на никого в този свят, освен на себе си. Писнало му е от всичко и всички – защото са „идиоти“. Уве от години не е домоуправител на малкия спретнат квартал, в който живее, но продължава да се вживява в спазването на реда и дисциплината наоколо. За него правилата са на живот и смърт. И сякаш са единственото, което осмисля самотното му, отчуждено и начумерено ежедневие. Докато наблизо не се нанасят нови съседи. Бременната Парване и семейството й се настаняват точно в отсрещната къща с гръм и трясък. Но от това ще се роди едно неочаквано приятелство, което ще промени всички.

Интелигентна и забавна комедия с елементи на драма, която няма да остави никого безразличен. Филм, който може да ви разплаче и разсмее едновременно. История за близостта между хората, любовта и това колко е важно да се обграждаш с подходящите инструменти.

Филмът има 8 награди и 7 номинации.

Фредрик Бакман е роден през 1981 г. в Стокхолм, Швеция. Започва да учи история на религията, но прекъсва и работи като келнер в ресторант и шофьор на мотокар в склад. През 2006 г. вестник „Хелсингбори Дагблад“ променя концепцията си в таблоид, той кандидатства и е нает като колумнист. През 2007 г. е нает от новинарския сайт „Муур магазин“, а година по-късно преминава на свободна практика. В периода 2010 – 2015 г. пише за модното мъжко списание „Кафе“. През 2012 г. започва да пише и за вестник „Метро“. През 2012 г. е издаден първият му роман „Човек на име Уве“. През 2013 г. е публикуван и другият му успешен роман „Баба праща поздрави и се извинява“. Произведенията на писателя са преведени на над 25 езика. През 2013 г. е избран за най-успешния автор на Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews