Читалище Умение-2003 ще се нанесе в нова сграда в Ямбол

Александра Маркарян 31 юли 2020 в 17:39 2788 0

Читалище "Умение-2003" - Ямбол ще се нанесе в нова сграда. След настояване на 154 членове на читалището Общинският съвет в града реши да бъде предоставен безвъзмездно свободен имот в бившата детска градина в комплекс „Златен рог“ 2.

В продължение на 3 години дейността на клубовете беше затруднена, тъй като те трябваше да работят в домовете на ръководителите.

През последните години читалището разшири своята дейност чрез Семеен център „Дворец на здравето“ – това не е лечебно заведение, а обобщаващо име на различни дейности. В екипа има музикален педагог, дърворезбар, педагог по приложни изкуства, кинезитерапевт, логопед, психолог, обучител по петанк, обучител по боче - те работят с деца и младежи с хиперактивност, увреждания и други специални образователни потребности.

В новия дом на читалището в к-с „Златен рог“ ще бъдат обособени още репетиционна за музикалните и танцови състави, библиотека и помещения за клубовете, в това число Доброволческа работиница за идеи и изкуство с ателиета по дърворезба, по изработка на сувенири, играчки и други, компютърна зала с Потребитески онлайн център „Умение“.

Помещенията, които се предоставят с решение на Общинския съвет в Ямбол, не са използвани от години и се нуждаят от ремонт. Но членовете на читалище „Умение-2003“ обединяват усилията си под мотото: „От нас зависи: нашия общ дом“. Това е и посланието по кампанията на гражданско обединение „Равни БГ“, в което НЧ „Умение-2003“ е учредител заедно с Български фонд на жените и още 28 организации от страната. А за материали, необходими за ремонта на новия дом на читалището по проекта „Адресиране на свиващото се пространство за гражданския сектор в България чрез гражданско обединение „Равни БГ“, финансиран от CIVITATES, вече са осигурени 3000 лв.

НЧ „Умение-2003“ продължава да набира дарения, за да превърне новия си дом в един наистина прекрасен център на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!