Бургас ще чества 90 години Христо Фотев

OFFNews 26 февруари 2024 в 16:49 1153 0

Христо Фотев

Снимка Мрежата

Христо Фотев

Музикално-поетичен спектакъл, награждаване на поети, конкурс за рисунка, документална изложба и поредица от подкасти с известни личности са част от програмата, която Община Бургас подготвя съвместно с различни партньори по повод отбелязването на 90-годишнината от рождението на големия поет Христо Фотев. Рожденият ден на поета е на 25 март, съобщиха от пресцентъра на градската администрация.

Основен акцент ще бъде поставен върху церемонията по връчването на Националната награда за поезия "Христо Фотев", която тази година ще се проведе в Атриума на Бургаския свободен университет. Церемонията ще започне с музикално-поетичен спектакъл на бургаския режисьор Христо Симеонов, след което ще бъде обявено и името на носителя на наградата, която тази година, както БТА писа, се изразява в парична премия на стойност 4000 лв., пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели и диплом от Община Бургас.

Събитието ще бъде съпроводено и от изложба с най-изявените автори, участвали в третия годишен ученически конкурс за илюстрация по стихове на поета, с който Община Бургас приканва ученици между VIII и XII клас да се вдъхновят от творчеството на Христо Фотев.

По повод годишнината Българското национално радио в Бургас организира и кампания под надслов "Не е измислица морето и щастието съществува“. Сред предвидените инициативи в нея са документална изложба, ученически спектакъл и поредица от радио подкастове и интервюта с известни личности.

Експозицията ще представи в 24 пана ръкописи, непоказвани снимки, вещи и спомени за Христо Фотев. Тя ще бъде разположена на открита на алеята пред Културен център "Морско казино" от 19 март. В същия ден центърът ще бъде домакин и на музикално-поетичен спектакъл с участието на ученици от АЕГ "Гео Милев“, НЕГ "Гьоте“, ППМГ "Акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия - Бургас, ПГРЕ "Г. С. Раковски“, ПГЧЕ "Васил Левски“. Желаещите ученици ще могат да се включат и в конкурс "Рецитираме любими стихове на Фотев“, като поетичните интерпретации на младежите ще оценява жури с председател режисьорът Христо Симеонов и членове Роза Боянова - поет и председател на Сдружение "Бургаска писателска общност“, и Мариана Рачева от БНР-Бургас. Най-добрите изпълнения ще бъдат отличени с награди и излъчени във видеоформат на рождената дата на поета - 25 март.

През февруари и март БНР -Бургас ще реализира и подкаст поредица, в която творци, актьори, режисьори и общественици ще разказват спомените за своите вълнуващи срещи с Христо Фотев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика