Боил Банов: Няма да оставим нито един творец без подкрепа

OFFNews 30 юли 2020 в 10:46 3236 1

Боил Банов

15 млн. лева чрез програми за кандидатстване ще бъдат отпуснати за творците на свободна практика. Програмите ще бъдат отворени от 3 август.

за свободните творци на България. Програмите за кандидатстване ще бъдат отворени от понеделник, 3 август.

Преди COVID за тази година за независимите творци са били предвидени 5 милиона в Министерство на културата за различни програми и 2 милиона във фонд "Култура". След COVID допълнително във фонд "Култура" са влезли 2.5 милиона по първата най-спешна програма за подкрепа на най-нуждаещите се, които изкарват до 1 000 лева на месец. От идентифицирани 1 180 артиста 1 147 са получили подкрепа. Правителството даде и допълнителни 5 милиона лева за фонд "Култура" по поредица програми, свързани с частни организации, обясни днес министърът на културата Боил Банов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му 12 млн. ще отидат пряко за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата - индивидуални проекти за творци на свободна практика. Предвидено е 3000 души да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева.

Има условия изявата да е базирана върху български материали и да бъде качена онлайн. Необходима е и автобиография на твореца, както и кратко описание на проекта. Програмата ще бъде обявена в понеделник, ще бъде дадено достатъчно време за кандидатстване, ако се наложи ще бъде и удължен срокът. Проектите ще се оценяват от широка комисия.

"Подкрепата за творчески проекти ще достигне до всеки един от творците", увери Банов.

Останалите 3 милиона са предвидени за устойчива програма за подгрупа на организациите. Тя не е свързана с конкретен проект, а е целогодишна, така че да даде възможност на утвърдени организации да бъдат подкрепени. Подкрепата ще важи от март до края на годината.

"Нито един творец и в държавния и в свободния сектор няма да оставим без подкрепа. Нито един. Трудно е. Не е лесно", каза Банов. Това няма да са последните мерки, добави той.

За първи път от тези пари ще бъде отворена програма за цирк и вариете - 700 000 лева. За първи път ще бъде направена и програма за литература за 300 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови