БНТ с два нови документални филма за царския полицай Никола Гешев

''Паяжината на Гешевъ'' и ''Загадката на Гешевъ'' на Богдана Лазарова ще бъдат излъчени на 31 август и 1 септември от 17 часа по БНТ 1

OFFNews Последна промяна на 29 август 2022 в 09:54 2670 1

''Паяжината на Гешевъ'' и ''Загадката на Гешевъ''

Снимка оператори: Оги Колчаков и Миглена Гайдарова

''Паяжината на Гешевъ'' и ''Загадката на Гешевъ''

На 31 август (сряда) и на 1 септември (четвъртък) от 17:00 ч. БНТ 1 ще излъчи два авторски документални филма за царския полицай Никола Гешев - „Паяжината на Гешевъ“ и „Загадката на Гешевъ“.

Режисьор и сценарист е разследващата журналистка на Българската национална телевизия и автор на предаването за разследваща журналистика по БНТ 1 „Следите остават“ Богдана Лазарова, която през месец май получи Голямата награда за разследваща журналистика на Фондация „Радостина Константинова“.

Никола Гешев е една от неразрешените загадки на България. Шефът на отделение „А“ – политическата полиция е познавал поименно всички партизани и нелегални комунисти, провел е много успешни операции, боравил е с огромен апарат от агенти. Единствено той е знаел истинските имена на агентите. Изчезва на 9 септември 1944 г. заедно с целия си архив и картоните на всичките си 196 агенти. Оттогава следите му се губят цели 77 години до днес. Държавна сигурност го търси по целия свят - защо? Защото се знае, че негови агенти са били ръководителите на комунистическата държава и се говори дори за самия ръководител на комунистическа България Тодор Живков. Архивът на Никола Гешев би пренаписал историята на България.

Филмът започва от датата на изчезване на Никола Гешев - 9 септември 1944 г. Той е пълнометражен документален филм от две части по 54 минути - „Паяжината на Гешевъ“ и „Загадката на Гешевъ“. Филмът представя съвсем нова версия за съдбата на полицая Никола Гешев след 9 септември 1944 г., която се основава на неизвестни до момента факти и документи. В него отговор намират въпросите, които поддържат мистерията и до днес: дали наистина е изчезнал Никола Гешев, къде е отишъл, къде е живял, кога е починал и къде е гробът му, коя е жената, която е живяла с него до смъртта му и какво е станало с нея. Във филма за Никола Гешев говорят свидетели, които го помнят от времето след 9 септември 1944 г. до смъртта му.

Оператори на документалните филми „Паяжината на Гешевъ“ и „Загадката на Гешевъ“ са Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова. Филмите са с много игрални възстановки, в които участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-75

1

Krasimir T.Georgiev

04.09 2022 в 12:41

Гледах филмите за Гешев. Мисля, че са много слаби и неубедителни.
Някаква халтура за усвояване на бюджетни пари. Поредната излагация на държавната телевизия.
Срам!