Бившият министър на културата Боил Банов отново режисира - в Ловеч

OFFNews 31 май 2024 в 16:00 813 0

Пресконференцията в Ловешкия театър - на снимката са младите аткьори от спектакъла, Боил Банов и Христо Мутафчиев,

Снимка Ловешки театър

Пресконференция на "Дъхът на дявола" в Ловешкия театър

Драматичен театър „Борис Луканов“ в Ловеч ще представи премиерата на постановката „Дъхът на дявола“ („Бурунданга“) на 5 юни. Режисьор е бившият министър на културата Боил Банов. Романтичната комедия е от Жорди Галсеран, предаде Даниела Балабанова, кореспондентът в Ловеч на БТА.

„Това е много хубава, романтична комедия. Изключително смешни ситуации с млади, съвременни хора. Много интересна тема, която ме накара и мен да се обърна към този спектакъл – за съвременната революция, за това може ли в нашия свят да има революция, дали младите правят революция или всъщност духът на революционера е в по-опитните, по-възрастните,“ каза Боил Банов на пресконференцията.

Темата върви през цялото време на пиесата, преплита се в сюжета и в действието, обогатява го, прави пиесата малко по-нестандартна, по-красива, по-дълбока от чисто ситуационния театър. „Всичко това е подадено от самия автор изключително комедийно и се надявам, че сме придали добавена стойност към тази работа. Много се забавлявахме, докато я правихме и за зрителя ще бъде истинско удоволствие“, каза Боил Банов.

Христо Мутафчиев, който е гост-актьор в представлението сподели, че за пръв път играе в Ловешкия театър, но изпитва удоволствие от партньорството с актьорите от трупата.

„Срещам се сега със съвсем нови млади колеги. Наистина съм изненадан от работата на колегите и то в много положителен аспект. Изключително съм доволен, че се запознах с тези млади актьори, творци, които правят прекрасни неща на сцената“, каза Христо Мутафчиев.

И още: че „Дъхът на дявола“ е изпълнен със смях, но „всеки от публиката има правото и удоволствието да си изгради своя визия какъв е дъхът на дявола и кой е дяволът в цялата тази работа. Ще бъде изпълнено с изненади“.

Боил Банов определи постановката като качествен, хубав, цветен, красив и много смешен спектакъл. „Този спектакъл ще се играе много. Когато правиш комедия, голямата задачата е да излезеш от евтиния, елементарен хумор, да направиш с многото способи на театъра така, че хората да се смеят, да има смисъл, истинско удовлетворение и интересни въпроси, по които да разсъждават“, добави режисьорът.

Сюжетът разказва за приключенията на група младежи, своеобразни бунтари, които искат да са герои.

За своите роли говориха още актьорите Богомила Николова, Боряна Бабанова, Деян Жеков и Петко Венелинов.

На 6 юни спектакълът гостува във Велинград.

Искате да знаете повече?

В главната роля е Христо Мутафчиев. До него застават младите Боряна Бабанова, Деян Жеков, Богомила Николова и Петко Венелинов.

“Дъхът на дявола” е романтична комедия от Жорди Галсеран, един от най-поставяните съвременни автори.Пиесата се вглежда в живота на младите хора, техните вълнения и мечти. Сюжетът е изтъкан от интересни ситуации с неочаквани обрати и обещава рядко срещано удоволствие.

Режисьор е Боил Банов, сценографията е на Кирил Наумов, музиката е на Мáртин Костакиев, а преводът е на Нева Мичева.

Билетите са в продажба на касата на театъра.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх