Бистришките баби ще пеят в музея на площад Бански

OFFNews 17 април 2018 в 13:16 3109 0

Концерт на "Бистришките баби" ще има на 19 април, четвъртък, от 17 часа в Регионален исторически музей - София, съобщи Столична община. 

"Бистришките баби" изпълняват локален репертоар като някои от песните са много старинни, емблематични за София и Софийския регион. Групата е сформирана като ''Бистришки баби'' през 1946 г. Специалистите определят начина на пеене като полифония. Този тип музициране се поставя в полето на неписмените култури и води началото си от предхристиянската епоха. Репертоарът на групата наброява над 300 песни.

През 2005 г. ЮНЕСКО разпознава "Бистришките баби" като шедьовър на устното и нематериалното културно наследство. През 2008-а вписва шедьовъра в световната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Същевременно, в Регионалния исторически музей – София на пл. Бански има и изложба, представяща групата на "Бистришките баби". Тя разказва за локалния контекст, в който старинният двуглас е съхранен, водещи певици през годините, както и интереса към групата в международен план.

Концертът и изложбата се осъществяват по проект Архаичният шопски двуглас – ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. Бистришките баби., финансиран по програма "Култура" на Столична община – 2018.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови