Bilal забива ''Soul Sista'' за първи път в България на сцената на A to JazZ 2023

Колаборации с легенди като Dr. Dre, Jay Z, Beyonce, Erykah Badu и Kendrick Lamar, награда Грами и пет студийни албума са в арсенала на артиста, който оглавява втората фестивална вечер

OFFNews 03 май 2023 в 16:34 984 0

Снимка

Първото голямо име в хедлайн списъка на дванадесетото издание на A to JazZ е един от най-динамичните артисти на нашето време. Bilal завладява сцената на втората фестивална вечер - 7 юли, със своя еклектичен нео-соул-джаз стил. Кариерата му включва стотици колаборации с легенди от ранга на Dr. Dre, Jay Z, Beyonce, Erykah Badu и останалото в историята парче “These Walls” с Kendrick Lamar, което им носи Грами през 2016 г.

Идвайки в България за първи път, артистът споделя, че няма по-голяма тръпка от опознаването на нова публика, а да пътува до различни места е неговият начин да черпи идеи и създава нови проекти. След участието си на A to JazZ Bilal ще покори и морската столица, преди да продължи с европейското си турне към Австрия и Франция.

Чувал съм страхотни неща за българската публика и че тя е сред най-въздействащите в света, затова нямам търпение да представя всичко, което съм подготвил за вас”, разказва Bilal за предстоящото си участие на A to JazZ. Любовта му към музиката започва от църквата, расте с посещения на джаз клубове в гимназията и джем сешъни в The Sidewalk Cafe в Ню Йорк. За него нео-соул джаз определението никога не е било достатъчно, защото еклектичният му стил съчетава госпъл, джаз, соул, хип-хоп, рок и блус.

Bilal прави своя дебют през 2001 г. с “First Born Second”, който продава над 300 000 копия и го заявява като артист, който задължително трябва да бъде гледан. Вторият му албум – “Love for Sale” постига над половин милион изтегляния. Девет години по-късно Bilal се завръща ударно с “Air Tights Revenge”, който му носи първата Грами номинация за песента “Little Ones”.

Широкото одобрение от критиката идва с албума “A Love Surreal”, който въвежда по-акустично звучене и е обявен за един от десетте най-добри албума на годината от People Magazine. Следва най-прочутият проект в кариерата му - „In Another Life", създаден изцяло от ретро соул продуцента Adrian Young. Цялата тази колекция от музика прави стила на Bilal неповторим, а концертите му всяващи истинско почитание сред публиката.

Директно от Италия за втората фестивална вечер идва и вундеркиндът на китарата Matteo Mancuso. Едва на 26 години, той е познат на милиони от сцената на “The NAMM Show” - най-голямото американско събитие за музика, партньорството си с Yamaha и уникалната си техника на свирене без перце. От родната сцена публиката ще се наслади на прелестния глас на Петя Станчева и новия й проект “The Big Bang”. Бас китаристът Евден Димитров - EVDN., ще развихри своя модерен инструменталистки подход с освобождаващо джаз звучене, познат от проектите му с Preyah, Dayo, Funky Miracle, Trombobby & C-mo, Мария Илиева, Орлин Павлов и други.

Очаквайте скоро цялата програма на A to JazZ 2023. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.

Следете официалните канали на A to JazZ във фейсбук и инстаграм, както и уебсайта www.atojazz.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови