Биг бендът на БНР с концерт в чест на Милчо Левиев

OFFNews 20 февруари 2023 в 22:44 2225 0

Милчо Левиев

Снимка Facebook

Милчо Левиев

Милчо Левиев, един от най-големите български музиканти, станал прочут и в САЩ, завършил живота си в Гърция, щеше да стане на 85. По този повод Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев отбелязва годишнината от рождението на Милчо Левиев с премиерни произведения на 23 февруари в първо студио на радиото, съобщават от БНР.

За първи път музиката на Милчо Левиев, създадена през 60-те години на XX век за български филми, ще звучи в нови аранжименти на Васил Спасов.

Ще бъдат изпълнени неиздавани досега произведения като Alone (тема от филма "Горещо пладне"), Autumn Sun от "Есенно слънце“, Detour от "Отклонение".

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду - творчески и житейски партньор на Милчо Левиев.

Милчо Левиев (1937-2019) е композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент), преподавател по класическа и джаз музика. Автор е на композиции и аранжименти за Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, симфоничния оркестър на БНР. Във всички оркестри е свирил и като солист. Аранжор е в Hessicher Rundfunk в периода от 1970 до 1971 г. От 1962 до 1966 г. е диригент на биг бенда на БНР.

Следният аранжимент, който Милчо прави за Ал Жиро и кръщава Blue Rondo ala Turk, го изстрелва към върха.

Негов аранжимент дори е номиниран за Грами: за най-добър вокален аранжимент на композиция на Чарли Паркър за „Манхатън трансфър“:

А тук можете да го гледате като гост в предаването на Искра Ангелова по БНТ "Нощни птици":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки