''Берлинале'' обяви конкурсната си програма

OFFNews 23 януари 2024 в 10:14 816 0

Творческите директори на Берлинале Карло Шатриан и Мариет Райзентек

Снимка Getty images

Творческите директори на Берлинале Карло Шатриан и Мариет Райзентек

Международният кинофестивал "Берлинале" обяви конкурсната си програма. Двайсет филма ще се борят за приза "Златна мечка".

Сред състезаващите се за голямата награда е Des Teufels Bad ("Ваната на дявола") - германско-австрийска продукция с режисьори Вероника Франц и Северин Фиала, и с участието на актрисата и музикантка Аня Плашг.

В надпреварата има два германски филма - Sterben ("Умиращ") с режисьор Матиас Гласнер и In Liebe, Eure Hilde ("От Хилде с любов") под режисурата на Андреас Дрезен, който е посветен на германската съпротива по време на Втората световна война.

Пълният списък беше обявен от творческите директори на Берлинале Карло Шатриан и Мариет Райзентек.

Филмът "Пепе", посветен на хипопотам, живеещ в частната менажерия на колумбийския наркобос Пабло Ескобар, ще представи политически ангажираното кино в най-малко ангажираното политически издание на фестивала, съобщи Ройтерс.

"Берлинале" е фестивал, известен с фокуса си върху продукции с политически акцент. През тази година обаче в контекста на световните турбуленции фестивалът прави стъпка назад, отбелязва Ройтерс.

La Cocina ("Кухнята") на Алонсо Руиспаласиос проследява натовареността на кухня в Ню Йорк.

A Traveler's Needs ("Нуждите на пътешественика) с Изабел Юпер е поглед върху същността на човешките отношения, се казва в изявлението на Карло Шатриан.

Another End ("Друг край") на Пиеро Месина е научна фантастика, посветена на връзките между хората, с участието на Гаел Гарсия Бернал и Ренате Реинсве. Реинсве участва в още един филм, включен в конкурсната програма - A Different Man ("Различен човек") под режисурата на Арън Шимбърг, разказващ историята на мъж, който се възстановява от заболяване.

Фестивалът в Берлин ще бъде открит с филма Small Things Like These ("Малки неща като тези") с участието на Килиън Мърфи, под режисурата на Тим Милантс.

Политиката все пак не отсъства напълно - Architecton (лат. "архитект") е документален филм за промените върху планетата, причинени от човека. My Favourite Cake ("Моята любима торта") на Mариам Могадам разказва историята на жена, която си спомня живота преди революцията в Иран.

Журито на "Берлинале" ще бъде председателствано от кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионго.

Берлинският филмов фестивал ще се провежда от 15 до 25 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика