Банов: Задължителни безплатни антигенни тестове на влизане в кино и театър

Най-защитени в държавата са културните пространства, заяви министърът на културата

OFFNews 06 ноември 2020 в 15:10 5708 1

250 милиона лева ще бъдат отделени за културата през следващата година, заяви днес министър Боил Банов в предаването "Култура БГ" по БНТ. Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се още 25 милиона лева до края на годината.

Относно мерките, които ще се предприемат за културата у нас, министър Банов съобщи нова такава: "Премиерът ми е възложил експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят тези антигенни тестове, които бързо показват наличие на начало на болестта или начално хващане на болестта за да има спокойствие на хората, за да се увеличи по този начин и броят на тестваното население по естествен път, пак казвам, безплатно! В момента разработваме механизма, по който това да се случи."

На въпрос кога ще се случи това, Банов допълни, че вече е поставена задачата от Борисов, а "когато премиерът постави задача, мърдане няма."

Увеличението на доходите в културната сфера догодина ще е 10%. Осигурени са над 6 300 000 лева във фонд "Клтура". 25% увеличение ще има бюджетът на Националната библиотека.

Очакваме следващата седмица да мине новият закон за филмовата индустрия, който ще осигури до 25 млн. лв. годишно, вече предвидени в бюджета на държавата извън общия бюджет за култура, добави Боил Банов.

Според министъра сега културните събития са най-сигурните от гледна точка на епидемиологичната обстановка и са взети най-добрите възможни мерки за сигурност. Той се ангажира и да прави проверки навсякъде в България.

"Заложили сме и сериозни пари в дигитализацията на културното ни наследство", заяви още министърът на културата.

Банов засегна и спорния закон за радиото и телевизията. Той заяви, че лично е изтеглил осем члена от закона, позовавайки се на желанията на българските интелектуалци за мандатността в държавните медии.

"Чудя се дали всички разговори, които водя в министерството, да не започна да ги качвам онлайн", заяви той по повод дискусиите за Закона за радиото и телевизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови