Банов обеща до 8 месечни заплати в сферата на културата

За артистите на свободна практика минимална заплата и осигуровки за три месеца

OFFNews 12 април 2020 в 18:51 2811 0

Боил Банов

До осем месечни заплати плюс осигуровки ще получат хората, занимаващи се със сценично изкуство и служителите в галериите, стана ясно от думите на министър Боил Банов, който гостува в предаването "120 минути" на bTV.

Спасителните мерки в сферата на културата включват: две заплати и осигуровки за времето на извънредното положение и до шест месеца след това, независимо от постигнатите финансови резултати на културните институции и независимо дали има зрители и посетители.

Предвиждат се и някои мерки за артистите на свободна практика, чийто доход за 2019 гг. е бил под 1000 лева на месец. Те ще получат за времето на извънредно положение плюс един месец след него три минимални работни заплати с осигуровките.

Банов на свой ред прогнозира, че ако се спазват правилата от всички, в рамките на 2-3 седмици нещата ще се уталожат.

„Не може с репресивни мерки да се налага една такава карантина. Не може на всеки вход да се сложи полицай и да бие хората, които излизат. Държавата дава своите знаци. Противопоставянето е грешно“, коментира той, заявявайки, че всеки трябва да усеща и лична отговорност в борбата с епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!