Quantcast

Банов: Няма да затваряме кина и театри

Лично изтеглих няколко члена от ЗРТ заради подписката на интелектуалците

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2020 в 09:43 1408 3

Няма да се затварят кина и театри заради новата вълна на епидемията от COVID-19, заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за сутрешния блок на bTV.

Според него кината и театрите са едно от най-сигурните места, тъй като там е осигурена дистанция, хората не разговарят и носят маски. Проблемите там са най-вече заболели артисти и работници.

Директорите по места могат да преценяват индивидуално да затварят или отлагат постановки, когато има болни артисти и служители. 

В областта на културата помогнахме на всички сериозно и дългосрочно. Инвестирахме много средства не просто в оцеляването, а в развитието, заяви още министър Банов по отношение на мерките, взедти от държавата в кризата.

"Подсигурили сме цялата система, хората са спокойни, разбраха, че държавата се е погрижила за възнагражденията им. Действаме според обстоятелствата и няма да затваряме нищо", каза още Боил Банов.

"Осигурени са буфери в новия бюджет, тази система, по която сега действаме, ще продължи да действа до пролетта. Парите за култура в новия бюджет са 28 млн. лева допълнително, осигурени са и 25 млн. допълнително за киното", уточни министърът.

Банов коментира и внесените промени в Закона за радиото и телевизията, които според него не са правени на тъмно.

„Аз лично съм извадил няколко члена по този проект за закон и те наистина касаят мандатите на генералните директори и управителните съвети. Направих го, защото именно председателят на парламентарната комисия Вежди Рашидов внесе още през лятото едни промени, които касаят мандатите и тяхното удължаване. Тогава 60 интелектуалци се подписаха срещу този закон, в момента подписката е над 2000 човека и той го изтегли след два дни. Няма как след такава акция Министерството на културата да извади пак удължени мандати“, заяви Банов. Той уточни, че промените в закона се обсъждат публично и още не е внесен в парламента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

leomesi

30.10 2020 в 12:46

Абе, то няма да ги затваряте, ама как ще се издържат като капацитетът ще е до 30 процента? Струва ли театралните актьори да се трудят за една трета пълна зала? Разбира се, всеки зрител е важен, но пък сиренето си е с пари.

7141

2

yoghurt

30.10 2020 в 10:12

Банов сега гузно излиза по медии, да замаже идиотщината, която сътвори. Защо съм лют - гледайте видеоконференцията му с шефа на БНР - Балтаков, където се оказва, че министерството е бламирало експертната комисия, която е опитала да изсветли финансирането на БНР , но Банов еднолично е променил законопроекта който са приели, и без да им каже е написал, че експертите го подкрепят. https://m.youtube.com/watch?v=6vu3PhJ8FGE . След втората минута се превръща във един фарс, където Банов повтаря едно и също, а Балтаков се опитва да разбере кое е наложило промените, оставящи неясно финансирането на БНР. Балтаков не получава и един отговор на въпросите си -Банов повтаря, че заради подписката срещу Кошлуков в БНТ, министерството е решило да промени законопроекта за финансирането в БНР. Пред вид неадекватността, предполагам, че някой ае е обадил на Банов, както се обади на бившият шеф на радиото да прекъсне сигнала на “Хоризонт” .

5288

1

zuljin

30.10 2020 в 09:50

Те кина останаха ли, освен тия по моловете?