Балкански уестърн показва суровата реалност в румънската провинция

"Кучета" е една от най-успешните копродукции за последните няколко години с българско участие

OFFNews 02 ноември 2017 в 15:38 5287 0

Качественото жанрово кино винаги е имало своите верни привърженици, а в случая с „Кучета” става дума за различен тип история и атмосфера от това, което познаваме във филмите на новата румънска вълна.

Трилърът, който залага на съспенс, неочаквани обрати и абсурдизъм, съчетава в себе си най-доброто като похвати от уестърн-жанра и кино-ноар и в същото време остава верен на реалността в описанието си на бруталната действителност в румънската провинция.

Критиката определя филма като румънския прочит на „Няма място за старите кучета” на братя Коен. Режисьорът Богдан Мирика се вдъхновява за историята от хората и начина им на живот, които е наблюдавал в южна Румъния в детството си: „Понякога в летните вечери ставах свидетел на онези дивашки побоища между местните. Те използваха всички възможни импровизирани оръжия – от верига на колело до талпи или брадви. И си спомням, че това, което ме озадачаваше най-много не беше насилието, а неговия произвол. Тези хора не се нуждаеха от причина, за да влязат в битка – те просто искаха да видят кой ще победи. За всички тези диваци и липсата на морал, имаше потомствена чистота за техните действия. Все още си спомням чувството. За това става дума в „Кучета”.

Филмът е част и от програмата „София Филм Фест на път” и публиката в град Русе може да бъде видян на 4 ноември от 18:00 часа в Доходно здание със свободен вход за всички зрители.

„Кучета” може да бъде видян и от зрителите в София в Дома на киното на 15 ноември от 20:30 часа.

Филмът е копродукция между Румъния, Франция, България и Катар-

Получил наградата ФИПРЕССИ в конкурсната програма „Особен поглед” на Кан 2016, филмът триумфира и по международните фестивали в Сараево, Стокхолм, Трансилвания и още десетки филмови форуми в цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков