Българският филм "Една провинциална болница" на фестивала в Карлови Вари

Агитпроп разказват Ковид през погледа на работещите в болница в Западна България

OFFNews 07 юли 2022 в 12:01 1333 0

Екипа на

Снимка Агитпроп

Най-добрата ни и разпознаваема по света продуцентска къща за документално кино Агитпроп представи последния си филм на фестивала Карлови Вари

Документалният филм „Една провинциална болница“ на режисьора Илиян Метев беше включен в основната програма на 56-я Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Той беше представен на събитието от целия творчески екип, съобщават от Българския културен институт в Прага.

Лентата разказва за провинциална болница в 50-хиляден град в Западна България. Ексцентричният д-р Попов и екипът му се борят за оцеляването на пациентите в Ковид отделението.

„Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е по-скоро опит да насочи вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да ни доближи до начина на мислене на всички нас, когато сме се сблъсквали с непознатата заплаха“, споделят авторите.

Те представят тежки събития посредством усмихнати разговори от болнични стаи и коридори, които показват, че хората не губят чувството си за хумор, дори пред лицето на смъртта.

Не забравяме нито за миг, че именно продуцентската компания на Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов "Агитпроп" стои зад великолпените документални филми "Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите и други истории", "Коридор No. 8", "Бетонни фараони", "Хотел Рай", "Татко снима мръсни филми", "Момчето, което беше цар", "Балканска мелодия", "От Кремона до Кремона", "Симон срещу страха", както и бяха копродуценти на филма "Touch me not", който спечели Сребърната мечка на Берлинале.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови